5. Septembra 2024.

Holandija: Prijetnja od oružanog sukoba u Evropi je stvarna i raste

Holandija treba povećati budžet za odbranu kako bi održala mir i sigurnost u zemlji, rekao je holandski ministar odbrane Ruben Brekelmans, upozoravajući da je prijetnja oružanim sukobom u Evropi stvarna i sve veća, prenosi Anadolija.

Govoreći na predstavljanju zvaničnog odbrambenog memoranduma u kasarni Bernhard u centralnom gradu Amersfortu, Brekelmans je rekao:

“Čini se da u Holandiji živimo u miru, ali u stvarnosti to više nije tako. Živimo u sivoj zoni: nema rata, nema mira. Postoje stalni sajber napadi i svakodnevno smo špijunirani.”

Ponovno aktiviranje sistema regrutacije

Brekelmanove primjedbe bile su u skladu s memorandumom koji kaže:

“Prijetnja od oružanog sukoba u Evropi je stvarna i raste, uglavnom zbog rata u Ukrajini i rastućih tenzija na Bliskom istoku.”

Memorandum je također predložio ponovno aktiviranje sistema regrutacije jer sadašnji model zasnovan samo na profesionalnim vojnicima i rezervistima ne bi bio dovoljan pred bezbjednosnim izazovima.

Prema dokumentu, zemlja će trošiti dodatnih 2,4 milijarde eura (2,66 milijardi dolara) godišnje za kupovinu nove opreme za svoje oružane snage, kao i za povećanje broja vojnika i sajber sigurnost.

balkan.ajjazera.balkans

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare