Tokom ljeta niko ne voli da provodi previše vremena u kuhinji, pa je vrijedno znati jednostavne recepte koji ne zahtijevaju previše vremena.
Ovaj ukusni kolač vraća vas u djetinjstvo i nije ga teško pripremiti. Za pripremu se preporučuju pravokutni ili kvadratni kolačići, a ako želite dodati dodatnu aromu, odaberite one s okusom cimeta.
Takođe, bitno je da mleko u koje se keksi umaču bude hladno, a “kupka” brza, jer će se u suprotnom lako raspasti i nećete moći da ih stavite u kalup.Kako biste ovu tortu bez problema izvadili iz kalupa, dobar savjet je da je stavite u zamrzivač na sat vremena.
Za dekoraciju je dozvoljeno sve: čokoladna glazura, šlag, sveže ili sušeno voće…
Sastojci
- 500 grama keksa
- litar mleka za puding
- 2 pudinga od vanile ili čokolade
- 2 dcl mlijeka za kekse
- 15 kg putera
- dcl slatke pavlake
- 100 grama čokolade
- tostirani bademi
Priprema
Skuvati puding prema uputstvu na pakovanju. Kad se ohladi, mikserom umiješajte puter sobne temperature.
Odaberite kalup u koji ćete staviti tortu. Kekse sa obe strane natopite mlekom i ređajte u kalup dok ne prekrijete dno. Zatim stavite nekoliko kašika kreme i premažite. Naizmjenično stavljajte sloj keksa i kreme dok ne potrošite svu kremu, a zadnji sloj mora biti keksi.
Nakon toga slijedi priprema glazure, tako što ćete čokoladu nasjeckati i preliti vrelom slatkom pavlakom. Ostavite da odstoji u vrućoj kremi nekoliko minuta, pa dobro promiješajte dok ne dobijete glatku glazuru. Smesu prelijte preko torte i kada se glazura ohladi stavite u frižider. Kada se dobro ohladi, ukrasite ga tostiranim bademima isečenim na listiće (ili čokoladnim mrvicama).
Nakon toga možete uživati u ukusnom desertu!
Azra.ba