5. Septembra 2024.

Torta koja vraća djetinjstvo: Savršen ukus uz jednostavnu pripremu

Tokom ljeta niko ne voli da provodi previše vremena u kuhinji, pa je vrijedno znati jednostavne recepte koji ne zahtijevaju previše vremena.

Ovaj ukusni kolač vraća vas u djetinjstvo i nije ga teško pripremiti. Za pripremu se preporučuju pravokutni ili kvadratni kolačići, a ako želite dodati dodatnu aromu, odaberite one s okusom cimeta.

Takođe, bitno je da mleko u koje se keksi umaču bude hladno, a “kupka” brza, jer će se u suprotnom lako raspasti i nećete moći da ih stavite u kalup.Kako biste ovu tortu bez problema izvadili iz kalupa, dobar savjet je da je stavite u zamrzivač na sat vremena.

Za dekoraciju je dozvoljeno sve: čokoladna glazura, šlag, sveže ili sušeno voće…

Sastojci

  • 500 grama keksa
  • litar mleka za puding
  • 2 pudinga od vanile ili čokolade
  • 2 dcl mlijeka za kekse
  • 15 kg putera
  • dcl slatke pavlake
  • 100 grama čokolade
  • tostirani bademi

Priprema

Skuvati puding prema uputstvu na pakovanju. Kad se ohladi, mikserom umiješajte puter sobne temperature.

Odaberite kalup u koji ćete staviti tortu. Kekse sa obe strane natopite mlekom i ređajte u kalup dok ne prekrijete dno. Zatim stavite nekoliko kašika kreme i premažite. Naizmjenično stavljajte sloj keksa i kreme dok ne potrošite svu kremu, a zadnji sloj mora biti keksi.

Nakon toga slijedi priprema glazure, tako što ćete čokoladu nasjeckati i preliti vrelom slatkom pavlakom. Ostavite da odstoji u vrućoj kremi nekoliko minuta, pa dobro promiješajte dok ne dobijete glatku glazuru. Smesu prelijte preko torte i kada se glazura ohladi stavite u frižider. Kada se dobro ohladi, ukrasite ga tostiranim bademima isečenim na listiće (ili čokoladnim mrvicama).

Nakon toga možete uživati ​​u ukusnom desertu!

Azra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare