REDOVNO slušamo o važnosti dodavanja masne ribe, brokule i pravog maslinovog ulja u prehranu, ali postoje i namirnice za čije dobrobiti većina ljudi nije svjesna. Endokrinologinja Katherine Yang otkrila je koje namirnice mogu poboljšati zdravlje, a o kojima se rijetko priča.
Prema riječima doktora, na listi se nalazi i dud koji sadrži antioksidans resveratrol koji može usporiti starenje. Orašasti plodovi makadamije su izvor zdravih masti koje igraju važnu ulogu u formiranju ćelijskih membrana.
Cimet pomaže u regulaciji nivoa glukoze u krvi i smanjuje želju za slatkim. Štaviše, ovaj se začin može koristiti kao zamjena za šećer i, na primjer, dodati kafi.
dr. Yang posebno ističe nezrele banane. Kaže da ovo voće sadrži vrijedan element – otporan skrob. Prema dr Jangu, enzimi pankreasa ga ne razgrađuju, pa ulazi u crijeva i služi kao hrana za korisne bakterije koje tamo žive.
Još jedna prednost zelenih banana je da pomažu u izbjegavanju skokova šećera u krvi. Ovo je važno i za dijabetičare i za one koji žele kontrolirati svoj apetit. Nezrele banane su i izvor magnezijuma i kalijuma, koji poboljšavaju lipidni sastav krvi, a sadrže i triptofan koji poboljšava kvalitet sna.
Index.hr