4. Septembra 2024.

Imaju samo tri zaposlena, okreću milione, jači su od farmaceutskih lobija

Jednim pozivom mogu da dođu do najviših mesta u Briselu!

Netransparentni samoproglašeni “brain trust” Eurofi, koji kompanijama nudi pristup političarima i regulatorima iz Evropske unije, zaradio je skoro šest miliona eura od prodaje svojih usluga subjektima iz finansijske industrije, piše Politico .

Prema podacima kojima raspolaže Politico, ovo Eurofi čini jednom od najvećih lobističkih grupa u Evropskoj uniji. Eurofi je dostigao taj nivo iako ima samo tri zaposlena i nije javno izložen.

Eurofi dva puta godišnje organizuje sastanke iza zatvorenih vrata kojima prisustvuju visoki evropski zvaničnici, guverneri evropskih centralnih banaka i insajderi iz finansijskog sektora. Ovi sastanci se obično održavaju prije sastanaka ministara finansija zemalja članica EU.

Iskusni poslanici Evropskog parlamenta koji učestvuju u oblikovanju finansijskih zakona rekli su da je Eurofi platio njihova noćenja u švajcarskim hotelima i neka putovanja. U izvještajima o transparentnosti koje je Evropska unija objavila u julu ove godine navodi se da je Eurofi imao budžet od 5,7 miliona dolara u 2023. zahvaljujući naknadama koje su naplaćivale svojim članicama. U to vrijeme, Eurofijevi članovi bili su velike banke, berze i tehnološke kompanije, uključujući investicioni fond BlackRock, investicionu banku Goldman Sachs i bankarsku holding kompaniju American Express.

– (Eurofi) je jedna od najnetransparentnijih grupa. Čudno je da ima tako veliki budžet i samo nekoliko zaposlenih – rekao je istraživač Kenneth Haar iz Corporate Europe Observatory, neprofitne organizacije koja istražuje utjecaj lobiranja na politiku Evropske unije.

Za razliku od drugih velikih lobista koji djeluju u Briselu, Eurofi tvrdi da ne predstavlja finansijsku industriju već samo nudi platforme za diskusiju. Eurofi ima više od 100 članova, njegov budžet u 2020. iznosio je 3,9 miliona eura – skoro 50 posto manje nego 2023. godine. Kada je riječ o lobističkim grupama koje zastupaju interese finansijskog sektora, od Eurofija je veća samo grupa Insurance Europe.

Politico navodi da Eurofi ima veće resurse od velikih bankarskih lobija, moćnog farmaceutskog lobija Evropske federacije farmaceutskih industrija i udruženja i poslovne grupe BusinessEurope.

Eurofi će u septembru organizovati konferenciju u Budimpešti na kojoj će prisustvovati guverner Francuske centralne banke François Villeroy de Galhau , predsjednica Evropske investicione banke Nadia Calviño i potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis . Očekuje se da će sastanku prisustvovati stotine ljudi iz finansijskog sektora.

Brojni finansijski lobisti rekli su za Politico da sumnjaju u Eurofi, ali da bi mnogo toga propustili ako ne idu na njegove konferencije.

Jean-Marie Andres iz Eurofija rekao je za Politico da Eurofi ne treba smatrati lobistom već organizatorom debate. Dodao je da mu budžet treba povećati zbog “inflacije” i potrebe za angažovanjem većih konferencijskih sala. Eurofi tvrdi da ne predstavlja komercijalne interese, ali zagovornici transparentnosti tvrde da to nije u skladu s činjenicom da ga finansiraju velike finansijske kompanije kao što su kompanija za računalstvo u oblaku Amazon Web Services i najveća svjetska banka JPMorgan Chase & Co. Ove kompanije potom mogu razgovarati sa regulatorima i političarima na Eurofij konferencijama.

Finansijski upućeni tvrde da Eurofi svojim članovima naplaćuje članarinu od 50.000 eura, a dodatno naplaćuje stavke kao što su mjesto za stolom na gala večerama ili u gostinjskoj sobi, te mogućnost da izvršni direktor kompanije učestvuje na panelu diskusiju.

Eurofi je osnovao bivši guverner Francuske centralne banke Jacques de Larosière . Na njenom čelu je bivši britanski zvaničnik u EU David Wright , a francuski Didier Cahen upravlja svakodnevnim operacijama .

Lobisti, regulatori, zvaničnici i diplomate kažu da su Eurofi konferencije uglavnom dosadne i kontrolisane. Mnogo je zanimljivije na opuštenim druženjima koja se odvijaju oko njih. Novinari ne mogu doći kod njih.

Njemački parlamentarac Markus Ferber , francuska zastupnica u Evropskom parlamentu Stéphanie Yon-Courtin , holandski parlamentarac Paul Tang i španski član Evropskog parlamenta Jonás Fernández rekli su da im je Eurofi platio da dođu na njegove konferencije između 2021. i 2023. godine i da su tada boravili u skupim hoteli. Osim toga, javno dostupni podaci govore da su Eurofijevim konferencijama prisustvovali političari koji su kasnije revidirali finansijsku regulativu, te da je Eurofi pokrio njihove troškove za prisustvovanje tim konferencijama.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare