4. Septembra 2024.

Plasman Zvezde u Ligu šampiona donosi i Partizanu

Plasman Crvene zvezde u Ligu šampiona doneće ozbiljnu zaradu klubu sa Marakane, ali profitiraće ponovo i srpski fudbal.

Iz sredstava solidarnosti odvojiće se oko 10 miliona evra, predviđenih za ostale superligaše.

Pethodnih sezona prihod od oko 15 miliona evra od Zvezdinih evropskih rezultata u fondu solidarnosti nije išao direktno klubovima u vidu novca na njihovim računima, iskorišćen je za infrastrukturna poboljšanja. Sve je regulisano sporazumom između klubova i FSS.

O pozitivnim finansijskim efektima po srpski fudbal od novog učešća Zvezde u Ligi šampiona nedavno je govorio operativni direktor kluba iz Ljutice Bogdana Marko Petrović.

„Crvena zvezda je prethodnih osam godina ponos, ne samo zvezdaša, već čitavog srpskog sporta i naše zemlje. Ovim plasmanom, donela je Srbiji ne samo osam sjajnih utakmica na najvećoj fudbalskoj pozornici, već i oko 10 miliona evra od UEFA namenjenih samo za razvoj ostalih klubova iz naše zemlje. Osim toga, u prethodnim godinama već je distribuirano 15 miliona evra za razvoj infrastrukture“, rekao je Petrović.

Iz Hrvatske u isto vreme stiže vest da će ostali klubovi iz elitnog ranga dobiti po milion evra iz fonda solidarnosti za ulazak Dinama u Ligu šampiona, što je skoro duplo više u odnosu na 2022. godinu, kad su Zagrepčani takođe bili u glavnom UEFA takmičenju.

Hrvatska liga ima deset klubova i u raspodeli je devet bez Dinama, a Super lige Srbije ima 16 i računalo bi se 14 ekipe, bez Zvezde i TSC-a koji je u Ligi konferencije. Ako bi se vršila direktna raspodela kao u komšiluku, onda bi svakom pripalo nešto više od po 700.000 evra.

Takav scenario doprineo bi da Partizan inkasira tu sumu od uspeha Crvene zvezde, ali nema potvrde da će tako i da bude. Verovatnije je da se primeni dosadašnji model da novac zbirno ide na jedno mesto, pa se onda planski koristi za infrastrukturne potrebe superligaša.

Direktno ili ne, Zvezdin plasman u Ligu šampiona donosi nešto i Partizanu…Sa druge strane, tu je i činjenica da su crveno-beli dobili mogućnost kroz rihod od bonusa UEFA da još poboljšaju tim i dovedu najvećeg rivala za titulu u težu poziciju.

Sportklub.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare