3. Septembra 2024.

Stručnjak za hranu: ‘Jela sam ultra-prerađenu hranu mjesec dana da bih dokazao da nije tako loša

Rezultati su šokantni!

Industrijski obrađena hrana glavni je krivac za mnoge zdravstvene probleme i bolesti

Industrijski obrađena hrana glavni je krivac za mnoge zdravstvene probleme i bolesti, od gojaznosti do raka, slažu se mnogi stručnjaci.

Dijetetičarka Jessica Wilson iz Kalifornije je među većom grupom zdravstvenih radnika koji misle da dokazi nisu tako jasni, prenosi Daily Mail.

Smatraju da je kategorija ‘ultra-procesirane’ hrane preširoka i ne pravi razliku između, na primjer, kruha i slatkiša s puno šećera ili bademovog mlijeka i gaziranih pića.

Stoga je odlučila provesti jednomjesečni eksperiment kako bi izmjerila efekte prehrane u kojoj dominira industrijski prerađena hrana na njeno tijelo.

Rezultat je bio pomalo neočekivan. Otkrila je da je zahvaljujući takvoj ishrani imala više energije, da je duže ostala sita i generalno, kako je napisala na Instagramu, osjećala se “pakleno bolje”.

Jessica Wilson je mjesec dana konzumirala samo prerađenu hranu. Ovo uključuje različite definicije ultra-prerađene hrane: prethodno upakovanu hranu, smrznuta jela, hranu za poneti i hranu sa više od pet sastojaka.

slika

Čini se da je Wilson željela dokazati da je definicija ultra-prerađene hrane klimava, pa je konzumirala stvari poput tofua, zobenog mlijeka i granole bez žitarica, koje možda imaju puno sastojaka, ali se mogu smatrati zdravima, i to je učinila. Nisam čak ni izbacio popularni hot dog.

– Zašto bismo izbjegavali takvu hranu’, pita se stručnjakinja za ishranu Jessica Wilson.

Iako se većina stručnjaka javno izjasnila protiv konzumiranja prerađene hrane, Wilson želi ukazati na zbunjujuće smjernice, a nije jedina.

Najpriznatiji način klasifikacije hrane zove se NOVA. To znači da ako hrana koju konzumirate sadrži sastojke koje ne prepoznajete ili ne možete izgovoriti, vjerovatno je industrijski obrađena.

Dijetetičarka Carolyn Williams ranije je rekla za Daily Mail da smjernice ostavljaju puno prostora za tumačenje.

Na primjer, kruh iz masovne pekare, koji sadrži više žitarica, može se smatrati ultra-prerađenom hranom, iako je dobar izvor vlakana, vitamina i drugih nutrijenata koje bi većina dijetetičara preporučila, rekla je gospođa Williams.

– Jasno je da hleb sa više zrna nema istu nutritivnu vrednost kao planinska rosa, piše gazirani, koji nema hranljivih materija, ali ima visok procenat šećera, objasnila je ona.

slika

Upravo je to razlog zašto je Džesika Vilson odlučila da 80 odsto svoje ishrane učini ultra-prerađenim – uključujući sve, od pice i hot doga do veganskog sira, ovsenog mleka i granole bez žitarica. Preostalih 20 posto njene ishrane sastojalo se od povrća, voća, jaja, orašastih plodova i sjemenki.

Krajem mjeseca dijetetičarka je rekla da se osjeća bolje, da ima više energije i da nije gladna kao inače. Tvrdi da je čak uspela i da smrša.AD

Međutim, među mnogim stručnjacima za hranu preovlađuje mišljenje da je prerađena hrana povezana s debljanjem i zdravstvenim problemima.

Prerađeno meso koje sadrži nitrate, uobičajeni dodatak mnogim kobasicama i delikatesnom mesu, povezano je s povećanim rizikom od raka debelog crijeva i želuca, tvrde onkolozi iz Centra za rak MD Anderson u Hjustonu.

Studija iz 2019. koju su proveli dijetetičari na Nacionalnom institutu za zdravlje u Marylandu pokazala je da je 20 ljudi dvije sedmice jelo 80 posto ultra prerađene hrane, a zatim dvije sedmice jelo cjelovitu hranu.

Obrađeni doručak, na primjer, može uključivati ​​đevreke i ćureću šunku, dok neprerađeni doručak može uključivati ​​zobene pahuljice i voće.

Istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su konzumirali prerađenu hranu unosili u prosjeku 500 kalorija više nego kada su jeli cjelovitu hranu dvije sedmice.AD

U jednoj od najpoznatijih studija o prerađenoj hrani, dr Chris van Tulleken , virolog i profesor na Univerzitetu u Londonu, jeo je 80 posto prerađene hrane mjesec dana.

Na kraju je dobio na težini, patio od zatvora i rekao je da su testovi pokazali zabrinjavajuće promjene u nivou njegovih hormona i biologiji mozga.

– Za samo nekoliko sedmica osjećao sam se kao da sam ostario deset godina. Sve me bolelo, bio sam iscrpljen, jadan i ljut, napisao je dr Van Tuleken u kolumni za DailyMail.com.

Gđa Wilson je rekla da je moguće da je Van Tullekenovo istraživanje istinito.

Ona smatra da je važno uzeti u obzir da postoji mnogo načina za korištenje prerađene hrane.

– Ako svu prerađenu hranu proglasimo lošom, ljudima će biti teže da praktikuju isplativu ishranu koju neka prerađena hrana omogućava, rekao je Vilson.

– Oba iskustva su stvarna. Javnost zaslužuje da čuje više od jedne verzije priče, zaključila je.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare