2. Septembra 2024.

Nečastan akt kosovskih Albanaca bez presedana – kao u strašna vremena paganskih progona

Paljenje tri velika krsta u blizini Gračanice je izvan svake sumnje drska provokacija kosovskih Albanaca prema Srbima na nacionalnoj osnovi, koja je uvijena u nekakav kvaziumetnički performans, kaže za Sputnjik bivši srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Eparhija raško-prizrenska je sa uznemirenjem primila vest da je ovogodišnji „Ulpijana festival“ u arheološkom parku drevnog rimskog grada Ulpijane pored Gračanice započeo neopaganskim performansom u kome su zapaljena tri velika krsta.

Ruganje hrišćanstvu i šovinizam prema Srbima

„Ovaj nečastan akt bez presedana predstavlja duboku uvredu za sve hrišćane, a posebno za naš narod u većinski srpskoj opštini Gračanica, gde se ovo arheološko nalazište nalazi. Paljenje krstova podseća nas na strašna vremena paganskih progona hrišćana, ali i sistematsko uništavanje srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji u našem vremenu“, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Ne treba biti veliki ekspert za pitanja odnosa na Kosovu i Metohiji da bi se zaključilo da je reč o provokaciji i simboličkom gestu koji govori šta misli albanska nacionalna manjina o hrišćanskoj tradiciji i tradiciji Srpske pravoslavne crkve, smatra Vukosavljević.

„Naravno, oni će se braniti da je to umetnička sloboda, ali to smo videli i na nedavnom otvaranju Olimpijskih igara u Parizu. Pred očima celokupne svetske javnosti oni koji su postavili ceremoniju otvaranja rugali su se na jedan vrlo brutalan način simbolici Leonardove ‘Tajne večere’. Prema tome, imamo dve paralelne stvari – jedno je potpuna degradacija hrišćanskih vrednosti i ruganje i ponižavanje hrišćanstva na globalnom nivou, tamo gde se može i kad se može a to je Zapadna Evropa pre svega, a sa druge strane, na Kosovu i Metohiji imamo dodatno i elemente albanskog šovinizma i kultur-rasizma prema neprocenjivoj materijalnoj baštini srpskog naroda.“

Vukosavljević ukazuje i da već dugo stižu strašne vesti da se neprestano preoravaju srpska groblja na Kosovu i Metohiji, dodaje.

Zašto ćuti Ministarstvo kulture

Mi nemamo samo četiri manastira koji su pod zaštitom Uneska a to su GračanicaBogorodica ljeviškaVisoki Dečani i Pećka patrijaršija, već imamo stotine crkava i crkvišta koje su pred potpunom devastacijom, rušenjem i zatiranjem na Kosovu i Metohiji, upozorava Vukosavljević.

„Prosto, na Kosovu se dešavaju strašne stvari kad je reč o srpskom kulturnom nasleđu. Pre tačno pet godina, zbog toga što su katolički sveštenici albanske nacionalnosti održavali misu na ostacima srpskog pravoslavnog hrama Svetog Nikole na Novom brdu, morao sam da intervenišem u Vatikanu. Pisao sam kardinalu Ravasiju koji je zadužen za spoljne poslove, i uputio oštre proteste ispred Ministarstva kulture i oni su te mise privremeno prekinuli. Mislim da se više i nisu dešavale. U ovom slučaju mene iznenađuje to što je izostalo saopštenje Ministarstva kulture Republike Srbije. Ako su Kosovo i Metohija južna srpska pokrajina, a bez sumnje jesu po međunarodnim dokumentima, međunarodnom pravu i našim zakonima, onda je pored Eparhije raško-prizrenske trebalo da se oglasi i Ministarstvo.“

Jer, nije reč o ekskluzivnom crkvenom pitanju već o opštem kulturološkom, tako da ukoliko Ministarstvo kulture smatra da nema veze sa tim pitanjem, onda smo kao narod i država u veoma lošoj situaciji, dodaje Vukosavljević.

Svođenje Srba na statističku grešku

Upad u preostale srpske institucije na severu pokazao je da srpska država praktično više ne postoji na Kosovu i Metohiji i onda je provokacija sa paljenjem krstova deo jednog šireg problema, a to je šta će zvanični Beograd uraditi sa srpskim narodom u pokrajini, smatra Vukosavljević.

„Čitavo kulturno-istorijsko nasleđe na Kosovu i Metohiji nasleđe je srpskog naroda. Podsetiću, Albanci, naravno uz nadzor međunarodne zajednice, svojih sponzora i pokrovitelja svog terorizma za sada ne napadaju četiri spomenika kulture koji su pod zaštitom Unesko ali uništavaju sve drugo, svo kulturno nasleđe Srbije. Očigledno je tendencija da se Srbi svedu na statističku grešku, kao što je slučaj u Hrvatskoj, a da se spomenici pod zaštitom Uneska sačuvaju na neki način i da se postepeno njima pripisuju neki albanski elementi, čemu smo svedoci.“

U svakom slučaju, paljenje krstova kod Gračanice je jedan u nizu gestova bestidnih i namernih provokacija, zastrašivanja srpskog naroda i njegove kulturno-istorijske tradicije na Kosovu i Metohiji, zaključio je Vukosavljević.

Sputnjik.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare