Organizuj druženje i oduševi prijatelje uz ukusne bruskete. Uz malo starog hljeba, začina i nezaobilaznog maslinovog ulja imaćeš sjajan obrok, ekonomičan i po svačijem ukusu. Predlažemo ti, kako da pripremiš tri vrste slasnih brusketa po italijanskom receptu! Ove sastojke manje više svi imamo kod kuće.
Za pripremu brusketa potrebno ti je:
Stari francuz hljeb, maslinovo ulje, nekoliko listova svježeg bosiljka, bijeli luk, so i biber po ukusu.
Priprema je brza i jednostavna:
Zagrijati rernu na 180-200 stepeni. Isjeći hljeb na kriške debljine do jednog centimetra. Poredati hljeb na tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći ga oko 10 minuta. Dok se hljeb peče mogu se pripremiti ostali sastojci za bruskete. Oljuštiti bijeli luk. Vruć, prepečen hljeb premazati bijelim lukom. Luk se ne sjecka, već se cijeli čen luka koristi da se premaže površina hljeba. Posoliti i pobiberiti, a ukoliko želiš možeš i posuti sitno sjeckanim bosiljkom. Bruskete dodatno začini sa nekoliko kapi maslinovog ulja.
Bruskete sa paradajzom!
Od sastojaka ti je potrebno:
Osnovni recept + dva paradajza, mocarela.
Priprema:
Dok se hjleb peče, isjeckati paradajz na kockice. Kada su bruskete pripremljene, isjeckan paradajz se stavi na hljeb i pospe sjeckanim bosiljkom. Isjeći malo svježe mocarele i dodati na hljeb uz paradajz. Preliti maslinovim uljem.
Bruskete sa pršutom!
Od sastojaka ti je potrebno:
Osnovni recept + pršut, mocarela
Priprema:
Na gotove bruskete staviti po jedan list tanko izrezanog pršuta. Staviti nekoliko komadića svježe mocarele i sve zaliti sa nekoliko kapi maslinovog ulja.
Uživanje u ovim slasnim zalogajima će upotpuniti i bijelo pjenušavo vino i maslinama!
Uživaj!
Ultra.ba