Približava se vikend i vrijeme za odmor, a dobra hrana igra veliku ulogu u tome. Slatkiši su idealni za eksperimentirannje, a palačinci su uvijek dobrodošli.
O njihovoj svestranosti govori i činjenica da gotovo svaka zemlja ima svoj način pripreme, a inspiracija za današnji desert skrivala se u Nizozemskoj. Za minijaturnu verziju poznatiju kao poffertjes možda ste već i čuli, a ova varijanta malo je drugačija i puno spretnija za pripremu.
Velika rustikalna palačinka osvojit će sve prisutne, a iako se priprema s gotovo istim sastojcima kao i one na koje smo navikli, nizozemske palačinke razlikuju se po načinu pripreme. Divna ljetna poslastica na hrskavom tijestu s uvijenim rubovima punjena karameliziranim breskvama upravo je savršen obrok za kraj dana. Poigrajte se bobičastim voćem, sladoledom, šećerom u prahu, javorovim sirupom i grčkim jogurtom za serviranje i uživajte u novom najdražem slatkom zalogaju.
Sastojci:
1/2 šoljice glatkog brašna
1/2 šoljice punomasnog mlijeka
2 jaja
1 kašika šećera
1 kašika ekstrakta vanilije
2 kašike maslaca
1/2 limenke kompota breskvi
2 kašike javorovog sirupa
Upute:
Brašno, jaja, šećer, vaniliju i mlijeko ubacite u multipraktik pa pulsirajte dok se tijesto ne poveže. Ostavite ga da odstoji 20ak minuta, a zatim željeznu tavicu s debelim dnom stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni.
Dodajte maslac i protresite tavicu da se cijelo dno natopi, sipajte smjesu za palačinke. Pecite 20ak minuta dok palačinka ne postane zlatna, a rubovi uvrnuti.
U međuvremenu na tavici s malo javorovog sirupa karamelizirajte breskve iz kompota dok ne puste sok koji se treba reducirati, slijepiti, a breskve će postati rumene. Nizozemske palačinke poslužite iz tavice dekorirajte breskvama, jogurtom i zaslađivačem po izboru.
Azra.ba