30. Augusta 2024.

Makron danas u Novom Sadu

Francuski predsjednik Emanuel Makron će, drugog dana posjete, sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem otići u Maticu srpsku i kompaniju “Šnajder elektrik” u Novom Sadu.


U Vojvodini posluju 23 francuske kompanije, u njima zaposleno oko 5.400 radnika

Kristina Đogo iz Privredne komore Vojvodine za RTS izjavila je da u Vojvodini ima 23 francuske investicije u koje je uloženo 840 miliona evra, a gde je zaposleno više od 5.400 radnika.

Prema njenim rečima, Vučić i Makron će u kompaniji “Šnajder elektrik” razgovarati o razvoju veštačke inteligencije u Novom Sadu.

“Novi Sad se profilisao kao centar gde je značajno razvijen IT sektor. U 2022. godini bilo je 900 takvih kompanija, od 2.500 koliko ih posluje u Srbiji“, navodi Đogo.

Naglašava i da značajno raste izvoz naših IT proizvoda, kao i da je razmena između Francuske i Srbije dva do tri puta porasla u svim oblastima.  

“U Vojvodini postoji oko 1.000 kompanija koje posluju sa kompanijama u Francuskoj, a najveći deo se bavi uvozom. Privredna komora Vojvodine ima značajne susrete za regionalnim komorama u Francuskoj, što doprinosi da se privrednici uvrežavaju”, kaže Đogo.

Predsednik Francuske Emanuel Makron, koji se juče u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićim, drugog dana posete otići će u Novi Sad.

Емануел Макрон и Александар Вучић

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić

Makron i Vučić će posetiti Galeriju Matice srpske i obići nove postavke.

Od 11.15 očekuje se obraćanje dvojice predsednika na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji “Šnajder elektrik” u Novom Sadu.

Prema programu drugog dana posete, od 15.30 uslediće ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu i obraćanje dvojice predsednika.

Oko 15.50 očekuje se ispraćaj predsednika Makrona.

Prvog dana posete, na ceremoniji razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u Palati “Srbija”, u prisustvu predsednika Srbije i Francuske objavljeno je da su ministar odbrane Bratislav Gašić i Erik Trapije, izvršni direktor kompanije “Daso avijasion“, potpisali ugovor o nabavci aviona “rafal”.

Francuski predsednik prvi put je bio u zvaničnoj poseti Beogradu u julu 2019. godine kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Parizu boravio je u aprilu ove godine.

Vučić i Makron su se sreli i tokom Olimpijskih igara u Parizu, gde je Vučić prisustvovao prijemu za svetske lidere u Jelisejskoj palati.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare