30. Augusta 2024.

Potpisano: Stiže 12 novih “rafala” za 2,7 milijardi

“Za nas je velika vest kupovina rafala. Ugovor je potpisan sa kompletnim logističkim paketom. Vrednost je 2,7 milijardi evra. 12 potpuno novih aviona biće u vlasništvu Srbije. To je za nas ogromna vest. To će doprimeni značajnom povećanju operativnih sposobnosti naše armije. Hvala predsedniku Makronu što je doneo takvu odluku i što nam je omogućio da kupimo nove ‘rafale'”, rekao je Vučić u obraćanju u Palati Srbije nakon potpisivanja sporazuma sa Francuskom.

Dodao je da je srećan što postajemo deo “Rafal kluba”. Ocenio je da pregovori nisu bili laki i naveo da je srećan što je ugovor večeras potpisan, kao i da veruje u dobru saradnju vojski Srbije i Francuske u budućnosti.

“Ovo je nešto što je na komercijalnom nivou dobro urađeno i želim da vam kažem da ćemo u 2024. i 2025. mi uplatiti, unapred kažem, po 15 odsto iz budžeta. Dakle našeg novca, po 421 milion evra. Pri tome nećemo povećati udeo javnog duga u BDP Srbije, potpuno kontrolišemo deficite, ni na koji način nećemo ugroziti javne finansije Srbije. To dovoljno govori u koliko dobrom stanju se nalazimo”, zaključio je.

Istakao je da prvi put u istoriji imamo zapadne borbene lovce koji će čuvati nebo Srbije.

Vučić je ranije izjavio da bi kupovina 12 Rafala bila najveće izdvajanje srpskog vojnog budžeta “koje bi iznelo i do tri milijarde evra”.

Francuski portal Frans24 preneo je Vučićevu izjavu za Afp da je kupovina aviona Rafal ogroman ugovor za Srbiju, a da nije mala čak ni za Francusku.

Mediji citiraju i izjavu predsednika Vučića koji je rekao da se na ugovoru o prodaji aviona radi već nekoliko dana.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare