29. Augusta 2024.

Peking je uputio zahtjev Washingtonu, zaustavi se prije prelaska “crvene linije” sa Tajvanom!

Vašington mora prekinuti saradnju sa tajvanskom vojskom i poštovati ključne interese Kine, rekao je Zhang Yuxia, potpredsednik kineske Centralne vojne komisije, nazvavši pitanje Tajvana od vitalnog značaja za Peking.

Tokom sastanka sa američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom u Pekingu, Zhang je zahtijevao od SAD-a da prestanu s naoružavanjem Tajvana i prestanu sa širenjem lažnih glasina o tome, navodi se u transkriptu koji su objavili Kinezi. Ministarstvo odbrane.

Zhang je dodao da je pitanje 
Tajvana , koji Peking vidi kao neotuđivi dio Kine, “politički temelj kinesko-američkih odnosa” i “crvena linija broj jedan koja se ne smije preći”. Naglasio je da je Peking uvijek pokušavao da održi mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, ali je upozorio da to neće biti moguće ako dođe do pokušaja da se Tajvan odvoji od ostatka zemlje.

Zhang je također podsjetio da su u novembru 2023., na samitu u San Francisku, američki predsjednik Joe Biden i njegov kineski kolega Xi Jinping “zacrtali pravac stabilnog, zdravog i održivog razvoja američko-kineskih odnosa”.

U međuvremenu, Financial Times je prošle sedmice izvijestio da su najviši spoljnopolitički dužnosnici Tajvana, uključujući ministra vanjskih poslova ostrva i savjetnika za nacionalnu sigurnost, otputovali u Washington na tajne sastanke poznate kao razgovori o ‘posebnom kanalu’, koje dvije strane navodno redovno održavaju godinama.

Kina je u više navrata izrazila protivljenje kontaktima između Washingtona i Tajpeja i optužila SAD za slabljenje politike Jedne Kine, koja propisuje da je Tajvan sastavni dio kineske teritorije.

Informer.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare