29. Augusta 2024.

Evropski sud za ljudska prava odbio Mamića

Evropski sud za ljudska prava odbio je tužbu braće Mamić protiv Hrvatske.

Zoran i Zdravko Mamić i poreznik Milan Pernar podnijeli su tužbu Evropskom sudu za ljudska prava, tvrdeći da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje. Milan Pernar je u međuvremenu preminuo, ali su njegovi nasljednici imali pravo da nastave parnicu. 

Svi su tvrdili da im je na prvom suđenju u Osijeku povrijeđeno pravo na pravično suđenje, vezano za izvlačenje novca iz Dinama.

Nakon tog suđenja Zdravko Mamić je osuđen na šest i po godina zatvora, njegov brat Zoran na četiri godine i dva mjeseca, dok je Pernar osuđen na tri godine i dva mjeseca zatvora. Damira Vrbanovića, također osuđenog, Ustavni sud RH ukinuo je, zaključivši da nije imao pravično suđenje jer je Mamić podmitio suce.

Međutim, isti argument nije prihvaćen u slučaju Mamić i Pernar. Ustavni sud je obrazložio da se Mamić ne može žaliti na pristrasnost suda kada je sam korumpirao sudije i to prijavio tek nakon presude. 

Sud u Strazburu je sada zauzeo isti stav. 

„Iako se ponašanje prvog i drugog podnosioca predstavke, koje je predstavljalo zloupotrebu, direktno odnosilo na samo jednu od nekoliko pritužbi po članu 6. Konvencije koje su podnesene Vladi tužene države, Sud smatra da je njihovo ponašanje, koje je imalo za cilj na manipulaciju i ozbiljnu opstrukciju pravosudnog sistema i iskorišćavanje sistema zaštite ljudskih prava po Konvenciji, kako bi se okoristili vlastitom zloupotrebom na domaćem nivou, trebalo bi imati posljedice kada je u pitanju prihvatljivost njihovih cjelokupnih tužbi”, navodi se u odluci Evropskog suda za ljudska prava. 

Cijelu odluku možete pogledati na ovom linku . 

Index.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare