Jednostavni sastojci ponekad čine najbolje kombinacije okusa, a punjene lepine stara su i provjerena delicija koju bismo mogli jesti veoma često.
Jedan takav recept donosimo u nastavku, a njegov je glavni kvalitet to ga može napraviti svako, a okus je kao da je pravio chef ili iskusna domaćica. Uz sve to, ove lepine ne morate pržiti u dubokom ulju, pa bismo mogli reći da se radi o nešto zdravijoj varijanti.
Za tijesto:
200 g glatkog brašna
kašikica soli
pola kašikice praška za pecivo
1 jaje
topla voda
Za punjenje:
šunka
sir
Dodatno:
maslinovo ulje i začinsko bilje za premaz
Priprema:
Zamijesiti glatko tijesto od svih navedenih sastojaka.
Trgati male kuglice pa svaku razvući u ruci i napuniti pa ponovno oblikovati u kuglicu.
Na podlogu staviti malo brašna pa razvaljati kuglicu u krug.
Staviti na suhu tavu i peći sa svake strane dvije do tri minute.
Premazati maslinovim uljem koje, po želji, možete začiniti biljem.
Poslužiti odmah.
Savjet: Lepine možete puniti bilo kojim drugim nadjevom
Recept za najbrže lepine podijelila je gastro-blogerica Petra Sabljić.
Azra.ba