25. Augusta 2024.

Ovo je najzdravija vrsta ribe: Odličan izvor proteina; snižava holesterol

Od jednostavno pečene ili pržene ribe, do marinirane i konzervirane verzije. Njena popularnost nije samo zbog ukusa, već i zbog činjenice da je lako dostupna riba, a ujedno i vrlo zdrava.

Skuša je bogata Omega-3 masnim kiselinama, uključujući eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA). Konzumacija skuše pomaže u povećanju nivoa HDL (dobrog) holesterola, koji pomaže u uklanjanju viška holesterola iz krvnih sudova i vraća ga u jetru, gde se razgrađuje i izlučuje iz tela.

Viši nivo HDL holesterola povezan je sa manjim rizikom od srčanih bolesti. Visok nivo triglicerida povezan je sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih problema. Redovan unos Omega-3 masnih kiselina može da smanji nivo triglicerida za čak 15-30%.

Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju nivoa LDL (lošeg) holesterola. LDL holesterol je glavna komponenta koja doprinosi stvaranju plakova u arterijama, što može da dovede do ateroskleroze (zadebljanje arterija) i povećanog rizika od srčanog udara. Smanjenjem nivoa LDL-a, skuša pomaže u održavanju zdravih krvnih sudova.

Izvor je visokokvalitetnih proteina, što je važno za rast, obnovu tkiva i održavanje mišićne mase. Takođe je bogata vitaminima, a organizmu nudi i selen koji ćelije štiti od oksidativnog stresa. Kako sadrži jod, u malim količinama, korisna je u zaštiti delovanja štitne žlezde.

Skuša je ukusna i može da se priprema na različite načine, ali treba izbegavati prženje u dubokom ulju jer to može da poništiti neke zdravstvene prednosti ribe.

Konzumacija skuše dva do tri puta nedeljno može značajno da doprinese smanjenju holesterola i zaštiti srca.

Foto: Dani Vincek/Shutterstock

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare