Turske palačinke ili kako ih još nazivamo, gozleme, tu su da svojom mekoćom otope naša srca. Recept je vrlo lak i savršen ako tražite pripremu doručka bez mnogo utrošenog vremena.
Uživajte u ovim mekanim i ukusnim palačinkicama.
Sastojci za gozleme:
- 250 g brašna
- 150 ml vode
- kašičica suhog kvasca
- pola kašičice soli
- 2 kašike ulja
- 2 kašike jogurta
- 150 g sira
Priprema gozlemi:
Zagrijte vodu tako da bude mlaka, dodajte suhi kvasac, brašno i so i zamjesite mekano tijesto.
Prekrijte ga pamučnom krpom i ostavite da odstoji pola sata, odnosno dok se količina tijesta ne udvostruči.
Zatim tijesto podijelite na četiri dijela, razvaljajte oklagijom i premažite dresingom koji ste napravili od ulja i jogurta.
Na polovinu svakog dijela testa stavljajte krupnije izrendan sir, pa preklopite drugim dijelom tijesta, pritisnite prstima sa strane i opet ostavite da odstoji desetak minuta.
Tiganj premažite uljem, dobro zagrijte, pa spuštajte gozleme i pecite sa obje strane dok ne porumene.
Izvadite ih iz tiganja, jsecite na polovine i služite uz jogurt ili kiselo mlijeko.
Prijatno!
Azra.ba