14. Augusta 2024.

U zgradi Parlamentarne skupštine i dalje bez klime

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH, u kojoj su smještena i ministarstva u Savjetu ministara BiH, ali i kancelarije u kojima rade brojni službenici zajedničkih institucija, već mjesecima vlada pakao, jer klimatizacija uopšte ne radi, zbog čega su uslovi za osoblje neizdrživi, a najgore od svega je to što je riječ o dugogodišnjem problemu kojem se kraj ne nazire.

Rekao je to za “Nezavisne novine” radnik u ovoj zgradi, koji ističe da im je ovog ljeta najteže, jer je “ranijih godina, u ljetnim mjesecima, klima ponekad radila, ili je bar duvala ‘koliko-toliko’, a sad nikako i nimalo”.

Pritom ističe da sve ukazuje na to da problem neće biti riješen ni ove godine, već, u najboljem slučaju, tek dogodine.

“Mi se kuvamo u kancelarijama. Ne možete disati koliko je vruće, neizdrživo je. Za razliku od nas, koji smo prinuđeni da radimo u ovom ‘paklu’, ostali se snalaze. Samo da vas podsjetim, nedavno je Savjet ministara prvi put zasjedao u Mostaru. Znate li zašto? Pa zato da bi izbjegli vrućine u ovoj zgradi”, ističe izvor “Nezavisnih novina”.

Naš sagovornik podsjeća da su pare za rješavanje ovog problema obezbijeđene, ali im to trenutno ništa ne znači, jer se još ne nazire datum kada će majstori ući u ovu zgradu.

“A pogledajte kakve su temperature. Izdržati se ne može. Ovdje su vam, uz nas, smještena i oba doma parlamenta BiH, potom brojne komisije, tu su sale za sastanke itd. U najmanju ruku, situacija je nehumana”, naglašava naš sagovornik koji u ovoj zgradi radi.

Za rješavanje ovog problema, kako dodaje, nadležna je Služba za zajedničke poslove institucija BiH.

“U zgradi su nehumani uslovi za rad, a stalno i redovno rade oni koji ništa ne odlučuju i imaju najniže plate. Rukovodstvo Službe za zajedničke poslove bavi se samo sobom i svojim rotacijama na mjestu direktora, a od 2017. pričaju da se mora promijeniti sistem hlađenja star 45 godina. Kako stvari stoje, ni odobrena tri miliona KM neće biti dovoljna da oni urade svoj posao”, priča ogorčeni radnik.

Radenko Mirković, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, kaže da su pritužbe opravdane.

“Klima zaista ne radi duže vrijeme. Trebalo bi da se izdvoje sredstva da se uradi kompletna klimatizacija, ali ja koliko vodim, ovo ljeto – mrka kapa od toga”, kaže Mirković za “Nezavisne novine”.

Nadležni, kaže, već duže vrijeme pričaju da će to biti riješeno. I trebalo je, poručuje, to davno uraditi.

“Katastrofalno je na 40 stepeni u kancelarijama sjediti. Čovjek koji vam je to rekao je u pravu 100 odsto”, naglašava Mirković.

Ispričao nam je i za problem koji imaju sindikalci koji su smješteni u ovoj zgradi.

“Kancelarija Sindikata je na 4. spratu i u njoj nema ni prozora ni vanjskog zida da možemo prikopčati klimu koju bismo kupili mi kao sindikat. A ne možemo naći nigdje onu pokretnu klimu koju možemo koristiti unutra. Eto, sve sam vam rekao”, ističe Mirković.

Iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH su se, sredinom prošlog mjeseca, obratili, između ostalih, predsjedavajućim oba doma parlamenta BiH, predsjedavajućoj Savjeta ministara BiH Borjani Krišto i ostalim institucijama sa sjedištem u ovoj zgradi, te detaljno obrazložili ovaj problem.

“Postojeći sistem klimatizacije je izvan funkcije zbog nepostojanja rashladnog medija, fresona R11 koji je iz ekoloških razloga zabranjen u EU i više se ne proizvodi, niti se može nabaviti na tržištu”, navedeno je u dopisu u kojem Služba tvrdi da je blagovremeno preduzela “sve aktivnosti u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima kako bi bio riješen ovaj problem”.

Iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH nadalje dodaju da su u toku 2021, 2022. i 2023. ovaj projekat uvrštavali u projekte javnih investicija, kao i višegodišnje kapitalno ulaganje, a da je to usvojeno i odobreno tek u decembru 2023.

nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare