12. Augusta 2024.

Zašto ne trebaš zanemariti zdravstvene prednosti origana?

Prednosti origana nadilaze samo pojačavanje ukusa. Ovaj sastojak je bogat antioksidansima i poznat je po tome što liječi mnoge tegobe. Kao neizostavan dio mediteranske kuhinje, origano je poznat po tome što štiti od oksidativnog stresa i infekcija, a takođe pomaže u varenju.

Šta je origano?

Prvobitno je pronađen u kamenitim, teško dostupnim područjima, a cvjeta od juna do septembra. Grane se beru i suše kako bi se dobila poznata osušena biljka koju svi znamo kao origano. Prednosti origana su brojne—istorijski gledano, bio je cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava.

U narodnoj medicini, korišten je za liječenje respiratornih oboljenja kao što su kašalj i bronhitis. Stari Grci su ga koristili za zacijeljivanje rana, a u starom Rimu, origano je bio cijenjen ne samo kao ukusan začin već i zbog svojih digestivnih benefita.

Origano se može konzumirati svjež ili osušen, ali njegov terapeutski potencijal dolazi do izražaja u obliku ulja. Ulje origana je moćan lijek u biljnoj medicini, i koristi se za liječenje različitih problema, od digestivnih smetnji do infekcija kože i zubobolje.

origano
Freepik

Zdravstvene i kozmetičke prednosti origana:

  • Ima antioksidativna svojstva i suzbija dejstvo slobodnih radikala
  • Ima protivupalna svojstva i smanjuje upale u cijelom tijelu
  • Djeluje protiv virusa i bakterija
  • Bogat je vitaminima K, E i A koji su blagotvorni za kožu
  • Sadrži kalijum, koji reguliše krvni pritisak
  • Bogat je kalcijumom, važnim za zube i kosti
  • Bogat je vlaknima koja podstiču varenje i bore se protiv hiperglikemije i visokog holesterola

Kako koristiti origano u svakodnevnom kuhanju?

Origano se može koristiti kao začin u raznovrsnim jelima. Pospi ga po pasti, salatama, jelima od ribe, svježim sirevima kao što je kozji sir, hladnim supama ili salatama. Origano se odlično slaže sa povrćem poput paradajza, tikvica, patlidžana i krastavaca…

Evo jednostavnog recepta salate koju možeš pripremiti:


Prednosti origana nadilaze samo pojačavanje ukusa. Ovaj sastojak je bogat antioksidansima i poznat je po tome što liječi mnoge tegobe. Kao neizostavan dio mediteranske kuhinje, origano je poznat po tome što štiti od oksidativnog stresa i infekcija, a takođe pomaže u varenju.

Šta je origano?

Prvobitno je pronađen u kamenitim, teško dostupnim područjima, a cvjeta od juna do septembra. Grane se beru i suše kako bi se dobila poznata osušena biljka koju svi znamo kao origano. Prednosti origana su brojne—istorijski gledano, bio je cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava.

U narodnoj medicini, korišten je za liječenje respiratornih oboljenja kao što su kašalj i bronhitis. Stari Grci su ga koristili za zacijeljivanje rana, a u starom Rimu, origano je bio cijenjen ne samo kao ukusan začin već i zbog svojih digestivnih benefita.

Origano se može konzumirati svjež ili osušen, ali njegov terapeutski potencijal dolazi do izražaja u obliku ulja. Ulje origana je moćan lijek u biljnoj medicini, i koristi se za liječenje različitih problema, od digestivnih smetnji do infekcija kože i zubobolje.

Zdravstvene i kozmetičke prednosti origana:

  • Ima antioksidativna svojstva i suzbija dejstvo slobodnih radikala
  • Ima protivupalna svojstva i smanjuje upale u cijelom tijelu
  • Djeluje protiv virusa i bakterija
  • Bogat je vitaminima K, E i A koji su blagotvorni za kožu
  • Sadrži kalijum, koji reguliše krvni pritisak
  • Bogat je kalcijumom, važnim za zube i kosti
  • Bogat je vlaknima koja podstiču varenje i bore se protiv hiperglikemije i visokog holesterola

Kako koristiti origano u svakodnevnom kuhanju?

Origano se može koristiti kao začin u raznovrsnim jelima. Pospi ga po pasti, salatama, jelima od ribe, svježim sirevima kao što je kozji sir, hladnim supama ili salatama. Origano se odlično slaže sa povrćem poput paradajza, tikvica, patlidžana i krastavaca…

Evo jednostavnog recepta salate koju možeš pripremiti:

PROČITAJ

tacosi jagode

UKUSNORECEPTI

Iskoristi sezonu jagoda i pripremi slatke tacose

Salata od paradajza i luka sa origanom

origano
Freepik

Sastojci:

  • 4 velika zrela paradajza
  • 1 crveni luk
  • Svjež ili sušen origano
  • Bosiljak (opciono)
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • Sirće
  • Morska so
  • Mljeveni biber (opciono)

Isjeci paradajz na kolutove i stavi ih u činiju. Preko toga dodaj tanke kriške crvenog luka. Zatim začini paradajz i luk sa ekstra djevičanskim maslinovim uljem, sirćetom, solju i biberom. Na kraju, obilno pospi origanom.

Ako želiš još više ukusa, možeš dodati i nekoliko listova sjeckanog bosiljka. Uživaj u ovoj salati uz parče integralnog tosta ili kiselog hljeba.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare