Prilikom pravljenja bešamel sosa često se dešavaju greške
Bešamel sos se pravi od tri sastojka — mešavine jednakih delova brašna i masti (obično putera), razmućenog sa mlekom. Glatki beli sos ima bezbroj upotreba sam po sebi ili kao sastavni deo za pravljenje drugih sosova.
Da bi bešamel sos bio ukusan francuski kuvari daju sledeće savete:
1. Mleveni muskatni oraščić ubacite u puter, po mogućnosti u braon puter.
2. Dodajte malo senfa, poboljšaće ukus.
3. Pošto može da izgori brže od drugih sosova, bešamel nikada nemojte da pravite na jakoj vatri.
4. Probajte da ga pravite sa gi puterom, jer on sprečava da sos porumeni.
5. Dodajte začinsko bilje u sos, poput majčine dušice, lovorovog lista i začine poput bibera u zrnu ili korijandera.
6. Koristite hladno mleko. Morate da koristite mleko sa visokim sadržajem masti, a da biste izbegli grudvice, mleko treba da bude hladno.
(Stvar ukusa)