11. Augusta 2024.

Izvučeni svi stradali s mjesta pada aviona, počela istraga o uzroku nesreće

Sva 62 tijela izvučena su s mjesta pada dvomotornog turboelisnog aviona aviokompanije Voepass u gradu Vinhedo, u brazilskoj državi Sao Paulo.

Iz Voepassa je saopšteno da je ATR 72-500 prevozio 57 putnika i četiri člana posade između Cascavela u južnoj državi Parana do aerodroma Guarulhos u gradu Sao Paulo, ali je kasnije potvrđeno da je na letu bio još jedan neregistrovani putnik.

Avion se srušio u stambenoj zoni, ali niko na zemlji nije povređen. Zvaničnici su rekli da je oštećena samo jedna kuća u lokalnom kompleksu zgrada.

Država Sao Paulo saopštila je da je u subotu u 18:30 sati po lokalnom vremenu završila operaciju uklanjanja tijela žrtava sa mjesta događaja. Dodaje se da su tijela – 34 muškarca i 28 žena – prebačena u policijsku mrtvačnicu u gradu Sao Paulu, gdje će biti identifikovana i puštena porodicama. Dve žrtve, kapetan i prvi oficir, već su identifikovani, potvrdila je država. Dodaje se da će članovi porodice boraviti u hotelu u gradu kako bi pomogli u identifikaciji žrtava – do sada je stiglo 38 porodica.

Ranije je kapetan Majkon Kristo, portparol vatrogasne službe, rekao da se timovi oslanjaju na brojne faktore kako bi pomogli u identifikaciji putnika, što uključuje dokumente i položaj tijela u odnosu na sjedišta, kao i mobilne telefone pronađene od nekih žrtava.

Ova avionska nesreća je najgora u Brazilu od 2007. godine, kada se avion TAM Expressa srušio i zapalio na aerodrom Kongonhas u Sao Paulu, pri čemu je poginulo 199 ljudi. U ovoj fazi istrage nije poznato šta je uzrokovalo pad ATR 72-500, a vlasti su saopštile da su izvučene obje crne kutije.

ATR, francusko-italijanski proizvođač aviona, rekao je da će sarađivati sa istragom.

Brazilska agencija za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da je avion, koji je napravljen 2010. godine, bio u dobrom operativnom stanju, sa važećim sertifikatima o registraciji i plovidbenosti. Četiri člana posade u trenutku nesreće su imali sve licence i imali su valjane kvalifikacije.

Bolnica za rak Uopekan u Kaskavelu rekla je za BBC Brasil da su među putnicima i dva ljekara pripravnika.

Trenutak pada putničkog aviona svjedočili su lokalni stanovnici, dok su drugi ukazali na štetu na svojim kućama.

Foto: Tanjug

(BCC)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare