Čupavci su kolači koje obožavaju sve generacije.
Jednostavno se prave pa su idealno rešenje kada vam se nenajavljeno pojave gosti ili kada sebi želite da ugodite nekom poslasticom.
Evo kako da napravite sočne čupavce od samo četiri jaja.
Sastojci:
Za biskvit:
4 jaja
1 vanilin šećer
200 g šećera
200 ml mleka
200 g brašna
1 prašak za pecivo
Za umak:
350 ml mleka
100 g čokolade
3 kašike kakaa
3 kašike šečera
150 g margarina
Za valjanje:
250-300 g kokosa
Priprema:
Odvojite belanca od žumanca, pa potom umutite belnca sa polovinom od napomenute količine šećera u čvrst sneg i ostavite sa strane.Potom umutite i žumanca penasto sa preostalim šećerom i vanilinim šećerom. Dodajte brašno i prašak za pecivo,a potom i mleko, pa umutite mikserom. U to na kraju lagano umeštajte i sneg od belanca mešajući špatulom. Smesu izlite u nauljen pleh, pa pecite 20 do 25 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Kada se prohladi, isecite na kocke željene veličine. Potom napravite čokoladni preliv, tako što ćete izlomljenu čokoladu da stavite u šerpu sa mlekom, kakaom, šećer i margarinom i zagrevajte uz mešanje dok se ne rastopi.
Kada se malo prohladi, kocke valjajte u topli umak tako da se namoče sa svih strana, pa ih spuštajte u tanjir sa kokosom. Čupavce stavite u frižider da se stegnu, a potom se i poslužite.
(Kurir.rs/Glossy/M.J)