2. Augusta 2024.

Rast prihoda od putarina: U kase auto-puteva slili se milioni

Rast naplate putarine u prvom polugodištu ove godine zabilježili su i “Autoputevi Republike Srpske”, kao i “Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine”, a njihovim putevima od januara do juna kretalo se i više vozila nego u istom periodu lani.

Iz Javnog preduzeća  “Autoputevi Republike Srpske” za “Nezavisne novine” ističu da iz godine u godinu bilježe rast prihoda po osnovu putarine, kao naknade za upotrebu i korištenje izgrađenih dionica auto-puteva u Srpskoj.

“U periodu od januara do juna 2024. godine, po tom osnovu ostvaren je prihod u iznosu od 17.971.214 KM, dok je u istom periodu prošle godine taj prihod iznosio 16.551.139,30 KM”, istakli su oni, što znači da su se u kasu ove godine slila 1,4 miliona maraka više.

Kako navode, evidentan je i porast broja vozila koja se kreću auto-putevima u Srpskoj.

“Tokom šest mjeseci ove godine evidentirano je 3.346.198 vozila, dok je u istom periodu prošle godine taj broj iznosio 3.040.401”, ističu iz ovog preduzeća za “Nezavisne novine”.

Veći iznos ostvarenih prihoda po istom osnovu zabilježilo je i preduzeće “Autoceste FBiH”, pa se tako u njihovu kasu od januara do juna slilo 28.793.959,88 KM. Kako navode, bilježe kontinuirani rast naplate putarine.

“Ukupan ostvareni prihod je veći za 11,73 odsto ili za 3.022.282,05 KM u odnosu na odgovarajuće razdoblje prošle godine”, ističu oni za “Nezavisne novine”.

Osim većih prihoda, kao i “Autoputevi RS”, i “Autoceste FBiH” bilježe i više vozača koji su birali njihove puteve za korištenje.

“U razdoblju od 1.1. do 30.6.2024. ostvareno je ukupno 8.063.882 izlaza sa auto-ceste A1. Ukupan broj izlaza je povećan za 10,99 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine”, objašnjavaju oni i dodaju da u prethodnom periodu nisu povećavali cijenu korištenja njihovih puteva, nego su dodatno snizili cijenu za korisnike četvrte kategorije vozila.

Mladen Petrović, vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, u razgovoru za “Nezavisne novine” ističe da je, prema njegovom mišljenju, najčešći razlog biranja auto-puta za vožnju – komfor.

“Prije svega, mi ljudi smo konformisti i tražimo udobnije putovanje. Ja bih volio da je glavni faktor bezbjednost, jer su auto-putevi najbezbjedniji vid prevoza. Svakako, bilo bi poželjno i normalno da se koriste auto-putevi zbog bezbjednosti, ali mislim da je našim sugrađanima glavni razlog komfor i brzina kojom će da pređu određenu dionicu. Na trećem mjestu tek možda razmišljaju o bezbjednosti”, navodi Petrović za “Nezavisne novine”.

Inače, vozači u Bosni i Hercegovini od juna prošle godine imaju priliku da koriste jedan TAG uređaj za kretanje auto-putem i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH.

“Autoputevi Republike Srpske” nedavno su plasirali i mobilnu aplikaciju pomoću koje vozači brzo i lako mogu dopuniti svoj TAG uređaj, a čime će se, kako navode iz ovog preduzeća, korištenje auto-puta učiniti još bezbjednijim.

Takođe, korisnicima “Autoputeva RS” bi u narednih desetak dana trebalo da bude omogućeno i da plaćaju putarine u Srbiji istim TAG uređajem.

nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare