30. Jula 2024.

Vijenci i svijeće u znak sjećanja na stradale Srbe

Vijence na spomen-obilježju u Trnovu položili su savjetnik predsjednika Republike Srpske Uroš Bjelica i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, načelnici opština Trnovo i Kalinovik Dragomir Gagović i Radomir Sladoje, te Goran Timotija iz opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Vijence su položili i predstavnici Skupštine grada Istočno Sarajevo, boračkih organizacija i Crvenog krsta Republike Srpske.

Počast stradalim civilima i borcima odala je i šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić.

Tomić je rekao da srpski narod mora čuvati Republiku Srpsku koju su odbranili oni kojima je danas odata počast.

“Ovdje u Trnovu, koliko je stradalo boraca, toliko je ubijeno i civila. To dovoljno govori o težini zločina”, rekao je Tomić novinarima.

On je izrazio nadu da će počinioce monstruoznih zločina stići zaslužena kazna.

Bjelica je poručio da žrtva srpskih boraca i civila nikada ne smije biti zaboravljena, prenosi Srna.

“Oni su živote dali da bismo mi danas živjeli u miru”, rekao je Bjelica.

On je napomenuo da se nikada ne smije dozvoliti da iko umanjuje srpske žrtve.

“Nećemo dozvoliti da ova uklesana imena odu u zaborav i branićemo Republiku Srpsku dostojanstveno kao i do sada”, istakao je Bjelica.

Gagović je podsjetio da je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu stradalo 12 odsto stanovništva ove opštine, te da je izgubljena jedna generacija.

On je poručio da mladima treba ostaviti uspomenu na one koji su život dali za odbranu Republike.

“Na nama je da mladima ostavimo uslove za život. Mi kao lokalna zajednica činimo sve da im omogućimo da ostanu ovdje”, rekao je Gagović.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je da je važno da se ovakvi datumi obilježavaju i sjećanja prenose na buduća pokoljenja.

“Samo tako možemo spriječiti da nam se nešto slično ponovi”, rekla je ona.

Timotija je naveo da do današnjeg dana niko nije odgovarao za zločine u Trnovu i okolnim selima Ledići, Deseci, Presjenica, Tošići i Širokari.

On je rekao da je poražavajuće to što niko nije odgovarao za ubijanje Srba.

“Poražavajuće je i to što bošnjačka udruženja ne dozvoljavaju predstavnicima međunarodne zajednice da se poklone srpskim žrtvama”, naveo je Timotija.

Vijenci i cvijeće danas će biti položeni i na spomen-obilježju na Rogoju.

Po broju poginulih u odnosu na broj stanovnika, Trnovo je druga opština u Republici Srpskoj koja je najviše stradala u proteklom ratu.

Tokom rata od 1992. do 1995. godine u Trnovu i okolnim selima stradala je 101 civilna žrtva, a za odbranu ognjišta od agresora život je položilo 130 trnovskih boraca.

Najmlađa civilna žrtva na području Trnova imala je 18 mjeseci, a najstarija 96 godina.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare