30. Jula 2024.

Prijeti izbijanje novih požara, helikopter iz Srbije “predaleko” od BiH

Požar u rejonu Garačkih Podova u blizini Bugojna ugašen je juče ujutru angažmanom pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH, koji su helikopterima savladali vatrenu stihiju, ali bi, sudeći po najavama meteorologa, novi, identični problemi mogli da se dese i narednih dana, budući da će suša, kako tvrde, sve više uzimati maha.

Uprkos tome, ne nazire se rješenje za dolazak helikoptera iz Srbije, koji je ponuđen da gasi požare kako u Srpskoj, tako i u FBiH.

U ovom momentu niko sa sigurnošću ne može reći kada će i da li će uopšte u BiH stići letjelica srpskog MUP-a, a meteorolozi šalju dramatična upozorenja o onome što bi se moglo dešavati u periodu ispred nas.

“U kombinaciji sa dosta suvim tlom i činjenicom da ozbiljnijih padavina na području čitave zemlje nema, stvaraju se uslovi za dalje izbijanje još ozbiljnijih šumskih požara. Početkom sedmice očekuje nas za ovo doba godine izrazito suv vazduh. Relativna vlažnost vazduha u pojedinim mjestima može pasti na svega oko 10 odsto”, naveli su na stranici BHMETEO.

Boris Trninić, v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite, kaže da se u ovom momentu ne može reći kada će i da li će helikopter iz Srbije stići u Srpsku. Prst upire na one koji odlučuju u Sarajevu.

“Sada imamo sitne požare, ali vidite kakva je vremenska prognoza. Naravno da je neophodno da se odobri dolazak helikoptera iz Srbije. Ja sam konstantno u kontaktu sa načelnikom opštine Berkovići. U tu opštinu je požar prošao iz opštine Stolac u FBiH. Oni uopšte nisu djelovali na požar i to je prešlo u Srpsku”, rekao je Trninić za “Nezavisne novine”.

Dodaje da Srbija ima devet helikoptera za gašenje požara različite nosivosti.

“Naravno da nam je potreban njihov helikopter. Ljudi su dali mogućnost da djeluju i na području FBiH. Ovdje nema prostora za politizaciju, riječ je o humanom radu. Kome ide u korist da šuma gori, samo zato što je helikopter iz Srbije? Možemo mi pričati šta hoćemo, ali postoji granica do koje se ide sa politizacijom. Neka se upale tri-četiri veća požara, mi ćemo moliti Srbiju da nam pošalje helikopter”, naveo je Trninić.

U međuvremenu, juče su se iz Ministarstva odbrane BiH pohvalili da su uspješno ugasili požar kod Bugojna.

“Helikopteri OS BiH su lokalizovali vatrenu stihiju koja je prijetila građanima Bugojna. Nakon kraćeg izviđanja požarišta helikopteri OS BiH u nedjelju su od jutarnjih sati bili angažovani na gašenju požara u rejonu Garačkih Podova, te su u ponedjeljak ujutru nastavili s gašenjem”, naveli su iz Ministarstva odbrane BiH.

Kako su dodali, nakon što je požar u blizini Bugojna ugašen, helikopteri OS BiH vratili su se u kasarnu Rajlovac te ostaju u pripravnosti.

“Posada i helikopteri OS BiH spremni su ukoliko bude potrebe da po odobrenju Predsjedništva BiH odmah reaguju i gase požar”, rekli su iz MO BiH.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez je, podsjetimo, ranije isključio mogućnost dolaska helikoptera iz Srbije u BiH radi gašenja požara.

“Napominjem, nećemo odobriti ulazak helikoptera iz Srbije jer Oružane snage naše zemlje raspolažu sa dvije posade i dva helikoptera sa vitlima i jedrima, kapaciteta od 1.000 litara, te su naši helikopteri potpuno spremni da izvrše zadatak gašenja požara”, naveo je Helez.

nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare