Ako ljeti želite da pojedete nešto slatko, predlažemo vam recept za klasične ledene kocke, jednostavnu poslasticu koja oduševljava ukusom već decenijama, a malo ko je ne voli.
Sastojci:
za kekse:
8 bjelanaca
8 kašika šećera
8 kašika brašna
Za preliv za biskvit:
250 ml toplog mleka + 3 kašike šećera
za kremu:
8 žumanaca
8 kašika šećera
Puding od vanile
3 kašike brašna
800 ml mlijeka
250 g margarina ili putera
Za dekoraciju:
3 kesice šlaga u prahu
Priprema:
Pripremite biskvit. Bjelanjke lagano umutiti uz postepeno dodavanje šećera. Dodati brašno i umutiti varjačom.
Pleh premazati uljem, posuti brašnom i otresti višak brašna.
Smesu sipajte u pleh, poravnajte, tapkajte nekoliko puta po površini da pusti vazduh, pa stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite oko 15 minuta.
Gotov biskvit izbodite viljuškom i prelijte mješavinom toplog mlijeka i šećera. Vratite biskvit u ugašenu, ali zagrejanu rernu da se mleko upije.
Pripremite kremu. Umutiti žumanca sa šećerom, dodati puding i brašno i malo mlijeka koje ste odvojili od 800 ml. Ostatak mlijeka stavite na vatru da provrije, pa dodajte smjesu i miješajte dok se ne zgusne.
Gotovu kremu prekrijte folijom i sačekajte da se potpuno ohladi. U hladnu kremu dodati margarin i ponovo umutiti.
Krem premažite po biskvitu i ukrasite šlagom.
Dobro ohladiti i iseći na kockice.
Recept za kocke leda podijelila je gastro-blogerica Helena Pudić iz Slavonskog Broda, a još ukusnih recepata možete pronaći na njenom profilu na Instagramu.
Azra.ba