Ovaj kremasti i bogati namaz može postati omiljeni dodatak tvom doručku ili užini.
Uz samo nekoliko sastojaka i malo truda, možeš napraviti ukusni namaz koji će oduševiti sve ljubitelje pistacija.
Donosimo recept za domaću verziju ovog delikatesnog namaza.
Sastojci:
- 120 g jezgra pistacija
- 140 g šećera u prahu
- 60 ml suncokretovog ulja
- 60 ml vode
- 1 vanilin šećer
- 1⁄4 kašičice soli
Postupak pripreme:
Očišćene sirove pistacije preliti vrelom vodom i ostaviti ih da odstoje 10 minuta. Odstraniti tamnu kožicu i posušiti ih. Pistacije potom miksati u blenderu sve dok se ne dobije glatka smjesa. Smjesi dodati šećer u prahu, vanilin šećer i so pa sve zajedno još malo miksati. Na kraju dodati ulje i promiješati.
Namaz prebaciti u staklenku s poklopcem, te čuvati u frižideru. Uživaj!
Naslovna fotografija: foodbycharlotta
Ultra.ba