21. Jula 2024.

Moć ovog povrća je potcijenjena, a može da pomogne u smanjenju rizika od karcinoma

Nije tajna da dobro zdravlje i povrće idu ruku pod ruku.

Jedna od značajnih zdravstvenih prednosti povrća je da pomaže u unapređenju zdravlja creva. Zdrava creva mogu pomoći varenju, ojačati imuni sistem i podržati mentalno zdravlje. Međutim, posebno jedno povrće je potcenjena nutritivna sila, kaže gastroenterolog dr Vil Bulsjevič.

Prema postu na Instagramu ovog lekara, uključivanje prokelj u vašu ishranu može da promeni igru vašeg zdravlja creva.

U postu, on objašnjava kako sadržaj vlakana čini prokelj superhranom za zdravlje creva. Pored toga, studije pokazuju da vlakna pomažu u poboljšanju zdravlja creva promovišući rast i aktivnost korisnih bakterija, podržavajući redovno pražnjenje creva i održavajući zdravo okruženje creva.

Prokelj može pomoći u borbi protiv raka

“Prokelj je neverovatan i odličan je za vaša creva. Takođe je neverovatan izvor vlakana i antioksidanata koji se bore protiv zapaljenja u telu”, rekao je gastroenterolog u postu.

Prema studiji iz 2022. godine, povrće krstaša, kao što je prokelj, ima antioksidativna svojstva koja mogu smanjiti rizik od raka. Kao što je dr Bulsievicz objasnio u objavi na Instagramu: “Kada pomislite na povrće krstaša, mislite na borbu protiv raka. Istraživanja su zapravo pokazala da ljudi koji konzumiraju više ovog povrća imaju manji rizik od razvoja nekoliko vrsta raka.”

On takođe ističe da sirovi prokelj može imati više antioksidanata od kuvanog. Dakle, ako niste ljubitelj kuvanog prokelja, gastroenterolog predlaže: “Narežite nekoliko u svoju salatu. To je odličan način da ih uključite u svoj obrok.”

Foto: Didebashvili.GEO/Shutterstock

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare