U sezoni paprika čini se da nema ništa lakše nego pripremiti nadljev od mesa, napuniti svježe paprike, preliti ih sokom od paradajza i staviti u rernu da se krčkaju. Ali, i prilikom pripreme ovog naizgled jednostavnog jela trebalo bi znati nekoliko trikova.
Domaćice se često žale da se nadljev raspada, da je previše suv, da paprike pucaju ili da se pirinač raskuvao i pretvorio u gnjecavu masu.
Da biste izbjegli ove greške, primijenite sljedeće trikove.
1. Kombinujte meso za fil
Većina domaćica misli da će im nadljev za paprike biti ukusniji ako koriste isključivo juneće meso i tu prave veliku grešku.
Najbolji nadev za punjenje paprika trebalo bi da bude od 70 odsto junetine i 30 odsto svinjskog mesa. Masnoća iz svinjetine obezbijediće da nadljev bude sočan.
2. Obavezno dodajte jaje u nadjev
Iako će se mnogi kulinari pobuniti i reći da u fil za punjene paprike, kao i u fil za sarmu nikada ne bi trebalo ubacivati svježe jaje, istina je da će ono odlično povezati smjesu od mesa, crnog i bijelog luka, pirinča i začina.
Tako se nadljev neće raspadati kad paprike budu dobro ukrčkane.
3. Ne punite paprike do vrha
Mnoge domaćice stavljaju previše nadljeva u očišćene paprike, spremne za punjenje. Zbog toga paprike pucaju tokom kuvanja, jer pirinač bubri i stvara pritisak, posebno ako su paprike lošijeg kvaliteta, odnosno tanje.
Kad kašičicom stavljate nadljev u unutrašnjost paprika, nemojte ga sabijati i obavezno ostavite da vrh paprike bude slobodan. Tako će čak i paprike lošijeg kvaliteta biti pošteđene pucanja i raspadanja prilikom krčkanja.
4. Greška sa pirinčem
Prilikom pripreme fila za punjenje paprika neke domaćice odlučuju da ga skuvaju i tu prave veliku grešku. Pirinač bi trebalo staviti u sirovom stanju u fil, jer će se skuvati dok se paprike budu krčkale u rerni, prenosi Krstarica.
Ukoliko u fil za punjenje paprika stavite već kuvan pirinač, on će se raspasti i neće pokupiti arome iz mesa i povrća; pretvoriće se u gnjecavu masu, a to sigurno nije ono što želite da vidite kad izvadite papriku na tanjir i presječete je da biste uživali u njenom izgledu i ukusu, piše Telegraf.rs.