Švajcarska ovsena kaša naziv duguje tvorcu, dr Maksimilianu Bircher-Beneru, švajcarskom nutricionisti i lekaru koji je ovsenu kašu osmislio oko 1900. godine kao lekoviti obrok za svoje pacijente.
Bogataši, umetnici, muzičari, političari i ostalo „krem de la krem“ društvo dolazilo je u njegovu kliniku u blizini Ciriha kako bi se uz činiju ovsene kaše opustili, skinuli višak kilograma, izlečili razne tegobe ili vratili se u formu.
Sastojci za švajcarsku ovsenu kašu:
- 80 g ovsenih pahuljica
- 2 kašike kokosovog brašna
- 1 kašika čija semenki
- 1 kašika semenki konoplje ili semenki lana
- 1 prstohvat soli
- 1 kašika semenki bundeve
- 3 kašike suvih brusnica
- 1 i ¼ šolje bademovog mleka ili mleka po izboru
- 1 šolja običnog jogurta ili kokosovog jogurta
- ½-1 kašičica čistog ekstrakta vanile
- 1 kašika meda (ili više prema ukusu)
- 1 velika Greni Smit jabuka narendana
- ¼ šolje naseckanih oraha ili naseckanih badema
U posudi pomešajte ovsene pahuljice, orašaste plodove, kokos, semenke, so i brusnice.
Dodajte mleko, jogurt, vanilu, med i naribanu jabuku i dobro promešajte da se sve sjedini.
Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite da odstoji sat do dva, ili preko noći.
Sutradan umešajte malo mleka ili jogurta da razredite smesu ako je potrebno – i uživajte, piše Punkufer.hr.
(Krstarica)