14. Jula 2024.

Ovaj film Ridlija Skota smatrali su totalnim promašajem: Sada misle da postaje klasik

Kriminalistički triler “Savetnik” iz 2013. godine postaje sve popularniji među kritičarima, iako se nakon same premijere smatrao velikim promašajem.

Triler je režirao Ridli Skot, a scenario za film napisao je višestruko nagrađivani pisac, Kormak Makarti.

Iako film trenutno ima samo 34 odsto na Rotten Tomatoesu, mnogi kritičari su poslednjih par godina počeli da menjaju svoje mišljenje o filmu, zbog čega bi s godinama mogao da dobije kultni status.

Majkl Fasbender je u filmu glumio uglednog advokata iz Teksasa, poznatog kao Savetnik. Savetnik je uspešan i ima sve što bi jedan čovek mogao da poželi, od finansijske sigurnosti do predivne verenice Laure (Penelopa Kruz), ali zbog svoje pohlepe odluči da se okrene opasnom svetu krijumčarenja droge.

U filmu još igraju i: Bred Pit, Kameron Dijaz, Havijer Bardem, Goran Višnjić i drugi.

Nakon premijere Savetnika, mnogi kritičari su pisali da ih je film razočarao, da su dijalozi predugački te da Skot nije dobro iskoristio odličnu glumačku postavu. Međutim, novije kritike su puno pozitivnije.

Giljermo del Toro izjavio je da je film briljantan i podcenjen, dok su kritičari The Guardiana napisali da je film odličan i neshvaćen.

IndieWireov kritičar, Džim Hemfil, rekao je da je film remek-delo koje postaje sve bolje s godinama te ga je svrstao među klasike, prenosi World of Reel.

Osim toga, u prošlogodišnjoj anketi portala World of Reel, u kojoj je učestvovalo 120 kritičara i filmaša, Savetnik je proglašen devetim najboljim filmom u karijeri Ridlija Skota.

Scot je u nedavnom intervjuu za Rolling Stone takođe rekao da mu je Savetnik jedan od najdražih filmova u celom opusu, zbog čega mu nije bilo jasno zašto je dobio tako loše ocene.

“Kormak Makartni je, po mom mišljenju, verovatno najbolji pisac dijaloga ikad. Savetnik mi je jedan od omiljenih filmova, ali ima jako mračnu podlogu i to možete da osetite odmah u prvoj minuti”, izjavio je reditelj.

“Bio sam tako razočaran i nisam znao koga da krivim jer mislim da je film stvarno je*eno dobar. Tako je zabavan i ciničan. Ljudi su ga shvatali preozbiljno! Ali, mislim da ga sada razumeju. To mi je iritantno jer moje filmove uvek počnu da shvataju kasnije. Jedan od najpoznatijih je Blade Runner koji je bio mrtav dvadeset godina”, dodao je.

Foto: Profimedia

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare