13. Jula 2024.

Reformatori italijanskog fudbala “kapitulirali” pred UEFA i FIFA

Velike promene bile su na pomolu u italijanskom fudbalu, čitava organizaciona reforma, ali su UEFA i FIFA brzom intervencijom reagovale i sprečile revoluciju.

Predlog promena potekao je od italijanskog političara, člana partije “Forza Italia” Đorđija Mulea, nazvan je još i kao “Muleov amandman”, prema kojem bi se uveo niz mera koje za cilj, između ostalog, imaju potpunu autonomiju Serije A u odnosu na Fudbalski savez Italije.

Takva ideja stavila bi Savez u nezavidan položaj jer bio bio u opasnosti da izgubi kontrolu nad najvažnijim segmentom fudbala i takmičenja na Apeninima. Sličan primer je u Engleskoj sa Premiejr ligom.

Italijanski mediji navode da bi reforma po Muleu dala Seriji A potpuno slobodu u svakom smislu, regulatornom i pravnom, i pomerila bi Seriju A u sam “centar fudbalskog sistema”.

Muleovim amandmanom predviđena je mogućnost da se italijanski fudbalski klubovi i njihovi članovi direktno žale prvostepenim sudovima, zaobilazeći sportske sudove. Sve ovo zajedno veoma je razbesnelo Fudbalski savez Italije, jer je predlog prezentovan uživo pred TV audiroijumom, a suština je da bi Savez njime bukvalno izgubio uticaj.

Međutim, dan pre nego što je ovaj amandman obnarodovan u parlmentu, UEFA i FIFA su poslale preteće pismo ka Apeninima:

“Ukoliko se amandman usvoji i sprovede u prvobitnom obliku, ili čak u novom koji zadrži elemente prethodnog neće biti drugog izbora nego da se stvar uputi nadležnim organima da razmotre mere. To uključuje moguća obustava aktivnosti italijanske fudbalske federacije u FIFA-i i UEFA-i što će, između ostalog, onemogućiti održavanje Eura 2032. na italijanskom tlu”, poslata je jasna poruka iz svetske i evropske fudbalske organizacije.

Inicijatori reforme italijanskog fudbala su svesni pretnje izrečene sa najviših isanci fudbala, ali neće ustuknuti.

“Pismo je stiglo mejlom uoči amandmana, koji, eto, rešava pitanja iz ovog pisma. Saznaćemo koliko je pismo osnovano i kada je poslato, rekao je zvaničnik italijanskog parlamenta.

Na kraju, posle kratke pauze, parlamentarci su usvojili amandman, ali u skraćenom obliku, faktički kapitulirajući pred UEFA, FIFA i Fudbalskim savezom Italije.

Od prvobitne verzije reformi ostao je samo jedan njen deo: klubovi Serije A će dobiti veću zastupljenost u Savezu, ali više nema govora o autonomiji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare