11. Jula 2024.

Za Nacionalni park “Una” 750.000 maraka

U cilju razvoja turističkih potencijala, Vlada Federacije BiH će u Nacionalni park “Una” kod Bihaća uložiti 750.000 maraka i ova sredstva biće plasirana preko resornog ministarstva turizma i zaštite okoliša.

Prema riječima Alena Zulića, vršioca dužnosti direktora ovog javnog preduzeća, novac će biti uložen u tekuće poslovanje te zapošljavanje određenog broja nedostajućih radnika.

“Pokrivamo površinu od preko 190 kvadratnih kilometara sa svega 40 ljudi. Ako vam kažem da sve ove naše turističke lokacije pokrivamo s tim brojem ljudi u smjenama, onda je očigledno da se posao ne može do kraja kvalitetno uraditi i da nam treba još zaposlenika”, kaže Zulić.

Prema njegovim riječima, iako preduzeće kojem je na čelu stiče i vlastite prihode, i dalje im je neophodna podrška nadležnih državnih institucija.

On je ovom prilikom najavio i predstojeću, jubilarnu 50. Unsku regatu, čiji će biti organizatori krajem jula ove godine,  a očekuje se rekordan broj učesnika. “Ono što će biti novina ove godine jeste da se prvi put neće morati plaćati kotizacija za učešće, osim obaveza prema rafting agencijama. Također, za sve učesnike biće osigurano sve ono što im treba, uključujući hranu i piće”, kazao je Zulić.

U ovoj godini za projekte iz oblasti razvoja turizma, i Vlada USK će iz budžeta izdvojiti 600.000 maraka, a utvrđeni su i kriterijumi na osnovu kojih će ova sredstva biti raspodijeljena na jedinice lokalne samouprave. Prema riječima Armina Kardaševića, kantonalnog ministra privrede, ovogodišnja sredstva su uduplana u odnosu na prošlu godinu, jer je Vlada USK prepoznala turizam kao najbrže rastuću privrednu granu na ovim prostorima.

“Unsko-sanski kanton postaje prepoznatljiv kada se radi o turizmu, bilježimo sve veći broj posjeta, ali je neophodno stvarati bolje uslove, prije svega u oblasti turističke infrastrukture, povećanja smještajnih kapaciteta i ostalog”, kazao je Kardašević.

Nosilac turizma na ovim prostorima je upravo Nacionalni park “Una”, kojeg posjećuju turisti iz cijelog svijeta.

U Turističkoj zajednici grada Bihaća navode kako su tokom prošle godine zabilježili 33 posto više turista i gostiju u odnosu na 2022. godinu, a ove godine očekuju još bolje poslovne rezultate.

Rekordne brojke i turistički pokazatelji zabilježeni su prvenstveno u Nacionalnom parku “Una”, koji je nosilac turizma na ovim prostorima, gdje je prošle godine evidentirano više od 143.000 posjeta, što je najbolja godina kada je u pitanju poslovanje i broj posjeta u ovom zaštićenom području. Primjera radi, prije 13 godina, kada je tek otvoren ovaj nacionalni park, u prvoj godini poslovanja imali su tek 2.500 posjetilaca. 

nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare