Ako ne jedete oslić zbog dugotrajnog prženja u dubokom ulju, ovaj recept će vam biti od koristi.
Sastojci
2 kom (oko 650 g) zamrznutog oslića bez glave
malo maslinovog ulja
oko 100 g oštrog brašna
malo soli
1 kašičica mljevene crvene paprike
1 najmanja kašičica ljute sudžuk paprike
malo mješavine bibera sa bijelim lukom
Priprema
Ribu odlediti, oprati, očistiti od iznutrica te isjeći na polovine. Malo ulja staviti na dno tepsije u kojem ćete peći ribu. Na ulje poslagati drvene štapiće da se riba prilikom pečenja ne bi lijepila i da ne bi upijala ulje. U dubokom tanjiru pomiješati brašno, mljevenu crvenu papriku i sudžuk papriku. Ribu posoliti te uvaljati u mješavinu brašna sa začinima pa poredati u vatrostalni sud na drvene štapiće. Svaki komad ribe preliti sa malo maslinovog ulja. Staviti da se peče u zagrijanu rernu na 200 stepeni 20 minuta. Izvaditi tepsiju iz rerne, okrenuti ribu na drugu stranu i peći još oko 20 minuta. Ribu servirati sa začinjenim kuvanim krompirom.
Glassrpske.com