Ako ste i vi među onima koje ne zadovoljavaju kupovne knedle, spremite ovaj recept i ispašće baš kao bakine.
Knedle sa šljivama sigurno su jedna od onih poslastica koja mnoge na sam pomen vrati u detinjstvo, jer je to, na primer, uz štrudlu s orasima, bio jedan od omiljenih slatkih recepata naših baka. Tada se nisu posipale makom, kao što se to danas čini, već su se završavale tako što bi ih bake uvaljale u prepržene prezle. Obično su se pravile kad bi u domaćinstvu ostalo nešto neiskorišćenog kuvanog krumpira, ali i ciljano, samo što bi tada krompir skuvale prethodne večeri.
A pošto je stiglo vreme kajsija, a već se nađu i šljive, idealan je trenutak da i sami pokušate da pripremite ovaj klasik. Birajte zrelo voće, a ako ga ne možete pronaći, i dobar džem će poslužiti, ali ga onda nemojte dodatno sladiti, već mu samo, ako tako želite, dodajte malo cimeta.
Knedle od krompirovog testa punjene šljivama
Trebaće vam:
– 1 kg pire krompira
– 2 jaja
– 2 kašike ulja ili 1 kašika svinjske masti
– malo soli
– 400 mg oštrog brašna
– 20-ak šljiva bez koštica
– 3 kašike prezli
– 3 kašike šećera
– 3 kašike cimeta
– 1 kašika maslaca
Priprema:
Krompir dobro operite i skuvajte neoljušten u slanoj vodi. Kad je skuvan, oljuštite ga, napravite pire i ohladite ga. Još je bolje ako to učinite dan ranije.
Pireu od krompira dodajte so, brašno, ulje ili svinjsku mast i umesite testo – ne sme da se raspada, ali ni da bude pretvrdo.
Šljive operite, prosušite, prepolovite po dužini i uklonite im košticu. Pospite ih s malo šećera i cimeta i pustite koju minutu da se ukusi sjedine.
Od testa napravite knedle željene veličine i u svaku stavite jednu šljivu.
Na šporet stavite lonac posoljene vode i pustite da provri. Kuvajte knedle u kipućoj vodi 10-15 minuta. Izvadite ih iz vode i uvaljajte u prezle prethodno propržene na maslacu.