Postoji nekoliko saveta o ishrani koje smo verovatno slušali celoga života, a jednog saveta se vredi pridržavati bez obzira na to koliko godina imamo: “Jedite povrće”.
Istina je da se prehrambene potrebe menjaju kako starimo, stoga je važno paziti da unosimo dovoljno određenih vitamina i minerala.
Na primer, kako starimo, verovatno ćemo početi više da brinemo o zdravlju svog srca, mozga i kostiju. Imajući to na umu, postoji jedna hrana za koju dijetetičari žele da je ljudi stariji od 50 godina jedu više.
Ipak, prvo je važno tačno znati koje su prehrambene potrebe starijih ljudi. Dijetetske smernice za osobe od 50 i više godina preporučuju da svaki dan jedu otprilike 450 do 500 grama povrća.
Osim toga, dijetetičarka Džes Kording kaže da osobe od 50 i više godina moraju posebno voditi računa o unosu dovoljno proteina kako bi se zaštitile od gubitka mišićne mase uzrokovane starenjem.
“Dok su opšte preporuke unositi 0,8 do 1,0 grama proteina po kilogramu telesne težine, to skače na oko 1,2 grama po kilogramu za starije osobe. Imajte na umu da faktori poput nivoa aktivnosti, temeljnih zdravstvenih stanja i upotrebe određenih lekova mogu uticati na potrebe za proteinima”, rekla je za Parade.
Omega-3 masne kiseline u ribi povezane su sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti
Dakle, Kording tvrdi da bi gotovo svi stariji ljudi mogli imati koristi od konzumiranja više masne ribe, poput lososa, tune, skuše ili sardina. Ističe da je masna riba prepuna hranjivih stvari, uključujući mnoge od onih koje stariji ljudi trebaju unositi dovoljno. To uključuje proteine, zdrave masti, vitamin B-12 i vitamin D.
Redovan unos ribe u organizam blagotvorno deluje na srce, mozak i kosti. Omega-3 masne kiseline u ribi povezane su sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i demencije. Vitamin D i kalcijum u ribi pogoduju zdravlju kostiju.
Dok je riba bogata hranjivim stvarima, Kording kaže da postoji još jedna namirnica koju bi volela da ljudi stariji od 50 godina jedu više – tofu.
“Tofu je izvrstan nemasni izvor proteina koji osigurava devet esencijalnih aminokiselina koje trebamo dobiti iz hrane, a takođe osigurava i kalcijum. Osim toga, soja u svom celom obliku, poput tofua, povezana je sa smanjenim rizikom od raka dojke”, zaključila je dijetetičarka.