9. Jula 2024.

Izmjene Zakona o VSTS-u četvrti put pred ministrima

Savjet ministara BiH na današnjoj sjednici četvrti put pokušaće usvojiti izmjene Zakona o VSTS-u kojima se produžava rok za formiranje odjela koji će provjeravati imovinu sudija i tužilaca.

Prethodno taj zakon, nekoliko puta, i bez dodatnih obrazloženja, skidan je sa dnevnog reda Savjeta ministara BiH.

“Nije mi objašnjeno zašto treći put nema podrške za taj zakon. Zapravo, iz Republike Srpske su predložili da to bude odgođeno i ja se nadam da ćemo uspjeti to pitanje riješiti”, rekao je prošle sedmice nakon što je završena sjednica Savjeta ministara BiH Davor Bunoza, ministar pravde BiH.

Podsjećanja radi, izmjene Zakona o VSTS-u, pod pritiskom EU, usvojene su u Domu naroda Paralmentarne skupštine BiH početkom septembra i njime se osniva odjel koji će provjeravati imovinu sudija i tužilaca. Te izmjene Zakona o VSTS-u trebale su stupiti na snagu 23. decembra, međutim do tog roka nije se uspio ni formirati taj odjel niti zaposliti ljudi koji će u njemu raditi.

Kasnije, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH produžio je rok za 90 dana, i kao novi datum uspostavljanja i funkcionisanja odjela definisao 23. mart, međutim i tada je bilo jasno da od toga neće biti ništa.

Tokom rasprave u Predstavničkom domu o produženju roka, pojedini poslanici predlagali su da se odmah definiše 23. jun ali za to nije bilo.

I sada, ukoliko bi Savjet ministara BiH usvojio izmjene i dopune Zakona o VSTS-u, proći će izvjesno vrijeme do kada će taj Zakon doći pred poslanike.

U međuvremnu nijedan sudija i tužilac u Bosni i Hercegovini koji su izabrani ne mogu stupiti na dužnost.

“Bez uspostavljanja funkcionalnog odjela, odnosno bez sprovođenja procedura provjera koje će odjel obavljati, niti jedan sudija i tužilac ili član VSTS-a BiH koji će biti izabrani ne mogu preuzeti dužnost, stoga je izuzetno važno da se procedure što prije završe”, rekli su “Nezavisnim novinama” još ranije u VSTS-u.

U suštini, odjel treba da prikuplja izvještaje sudija, tužilaca i članova VSTS-a zatim vrši provjere, tačnost, cjelovitost i istinitost prijavljenih podataka, analizira podatke iz izvještaja u svrhu utvrđivanja nespojivih funkcija ili sukoba interesa, zatim objavljuje rezultate provjera itd. Formiranje ovog odjela, odnosno izmjena Zakona o VSTS u tom smjeru bio je jedan od 14 prioriteta Evropske unije.

nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare