8. Jula 2024.

Kinezi se šire: Nakon Mađarske BYD gradi i drugu fabriku u Evropi

Nova fabrika mogla bi da omogući BYD-u lakši pristup Evropskoj uniji, sa kojom Turska ima sporazum o carinskoj uniji.

Turska će uskoro predstaviti sporazum sa kineskim proizvođačem električnih automobila BYD o izgradnji fabrike vredne milijardu dolara na zapadu zemlje, rekli su turski zvaničnici, a prenosi Blumberg.

Očekuje se da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objaviti sporazum tokom ceremonije u provinciji Manisa, gde će se graditi fabrika.

Nova fabrika mogla bi da omogući BYD-u lakši pristup Evropskoj uniji, sa kojom Turska ima sporazum o carinskoj uniji. EU je povećala carine na uvoz kineskih električnih vozila, a BYD će platiti dodatnih 17,4 odsto na već postojećih 10 odsto.

Turska takođe ima relativno veliko domaće tržište električnih automobila sa 7,5 odsto udela u prodaji automobila.

Proizvođač sa sedištem u Šenženu najavio je da će Evropi doneti jeftina električna vozila, uključujući hečbek Seagull koji će se prodavati za manje od 20.000 evra.

BYD gradi prvu evropsku fabriku putničkih automobila u Mađarskoj, koju namerava da otvori pre 2026. godine.

Ovaj proizvođač automobila otvorio je svoju prvu fabriku električnih vozila u jugoistočnoj Aziji 4. jula na Tajlandu. BYD je takođe preuzeo bivšu fabriku Forda u Brazilu i traži lokacije za fabriku u Meksiku.

Prodaja BYD-a je skočila na rekordnih 982.747 vozila u drugom tromesečju, što je više od 40 odsto više nego godinu dana ranije.

Kineski proizvođač očekuje mnogo od evropskog tržišta.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare