8. Jula 2024.

Orban: Teško je i zamisliti da Rusija može biti poražena, Putin zna kako da dođe do pobjede

Teško je zamisliti da Rusija može biti poražena u Ukrajini, ako se uzmu u obzir odnos snaga, naoružanja i tehnologije, rekao je za “Bild” mađarski premijer Viktor Orban.

Prema njegovim rečima, predsednik Rusije Vladimir Putin “ima tačnu predstavu o tome šta će se desiti i kako će Rusija pobediti”, u šta se uverio nakon nedavne posete Moskvi. 

“Putin ne može da izgubi, ako pogledamo na vojnike, tehniku, i tehnologije. Pobediti Rusiju – to je misao koju je teško zamisliti. Verovatnoća da bi Rusija zaista mogla da bude poražena se ne može izračunati”, rekao je Orban.

On je upozorio i da će “naredna dva, tri meseca biti mnogo brutalnija nego što mislimo”.

U međuvremenu, kancelarija premijera Mađarske danas je saopštila da Mađarska ne nudi svoj mirovni plan za ukrajinsku krizu, jer je to, kako je navedeno, pitanje koje treba da reše Moskva i Kijev.

Ipak, iz kabineta premijera poručuju da Budimpešta smatra da je potrebno da prvo dođe do prekida vatre, kako bi kasnije došlo i do pregovora, prenose RIA Novosti. 

“Pre toga nije realno održati efikasne pregovore”, rekao je šef Orbanovog kabineta Gergej Gujaš.

Gujaš je dodao i da je Orban obavestio evropske zvaničnike o rezultatima posete Kijevu, Moskvi i Pekingu nekoliko sati po završetku razgovora sa liderima tih zemalja. 

Podsetimo, Orban je prethodne nedelje doputovao u Kijev prvi put nakon 12 godina, gde se sastao sa Vladimirom Zelenskim. Lideru kijevskog režima ponudio je prekid vatre, što je ukrajinska strana odbila.

Nakon toga, Orban se, uprkos negodovanju Evropske unije, uputio i u Moskvu, gde je razgovarao sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Kako je ocenio na kraju te posete, stavovi Rusije i Ukrajine se veoma razlikuju, ali na miru je ipak potrebno raditi, jer on neće doći sam po sebi. Mađarski premijer je naglasio i da je njegova zemlja danas jedna od retkih koja može da razgovara sa obe strane, uz poruku da će rešenje ukrajinskog pitanja biti jedno od glavnih tokom mađarskog predsedavanja Savetom EU. 

Nakon Rusije i Ukrajine, Orban je posetio i Kinu, u kojoj je na istu temu razgovarao sa liderom Si Đinpingom

Sledeća stanica mađarskog premijer biće Vašington. Tu će, u narednim danima, početi ovogodišnji samit NATO-a. Iz kancelarije Orbana danas poručuju da će mađarski premijer i ovaj put iskoristiti za svoju “mirovnu misiju”, te da će razgovarati sa svakim ko bi mogao da pomogne da dođe do mira. Ipak, iz Budimpešte nije precizirano da li to znači i sastanak sa aktuelnim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, ili, možda, bivšim Donaldom Trampom. 

Srbiju će na NATO samitu predstavljati ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare