8. Jula 2024.

Zmija otrovnica ujela ženu u Grčkoj: Pogledajte šta da radite ukoliko ste na plaži

Žena iz Larise je čudom spasena nakon što ju je ugrizla otrovna zmija.

Zmija je ušla u kuću kroz otvorena vrata i sakrila se ispod kreveta dvogodišnje unuke.

Srećom, poskok nije ugrizao dete, ali je povredio baku kada je otišla da nešto podigne sa poda. Incident se dogodio u jednoj porodičnoj kući u Skotini, a žena je, sa neizdrživim bolovima i otečenom polovinom tela, hospitalizovana u kritičnom stanju u bolnici Katerinis.

Zahvaljujući blagovremenom lečenju, tim lekara je spasio baku. Oni su izjavili da je kojim slučajem zmija ujela njenu unuku, šanse deteta da preživi bile bi male.

Prema izveštajima, žena je videla zmiju u spavaćoj sobi i pokušala da je ubije tako što je preko nje bacila džemper. Međutim, zmija je izvukla glavu iz odeće i ugrizla je za prst, piše grčki ygeiamou.gr.

Treba istaći da je ove godine povećan broj incidenata gmizavaca u seoskim kućama, a stanovnici se mole da budu posebno oprezni, da zatvore vrata i prozore i da u slučaju ujeda zmije odmah odu u najbližu bolnicu ili Dom zdravlja.

Procenjuje se da u Grčkoj postoji na desetine vrsta zmija, od kojih su neke, poput poskoka, otrovnice.

Stručnjaci Metropoliten bolnice savetuju šta možete da uradite u slučaju ujeda zmije, a šta bi trebalo da izbegavate.

Ostani prisebni i opušteni

Tome može pomoći saznanje da zmije u Grčkoj nemaju tako jak otrov koji može da ubije čoveka za vrlo kratko vreme i da njihov otrov ima celulolitički a ne neurotoksični efekat kao npr. otrov kobre. To znači da ima vremena za transport do bolnice (potrebno je oko 24 sata bez hospitalizacije da neko umre nakon ujeda zmije u Grčkoj). Osim toga, panika povećava verovatnoću pogrešne reakcije koja će pogoršati stanje i rad srca, što zauzvrat ubrzava cirkulaciju otrova, ubrzava metabolizam i progresiju simptoma.

Proverite mesto ujeda zmije

Ugriz poskoka ostavlja dvostruku ranu sa dve “paralelne” karakteristične oznake.

  • Uklonite sve predmete ili odeću koja bi mogla da bude u kontaktu sa mestom ugriza dok imate otok (u svakom slučaju će biti)
  • Ruku ili nogu za koju vas je ujela zmija držite što mirnije i niže od nivoa srca. Ne trčite. Pozovite pomoć i sačekajte da ona stigne ili pratite uputstva koja ćete dobiti
  • Ne dirajte mesto ujeda, ne secite i ne cepajte kožu oko njega i ni u kom slučaju ne pokušavajte da isisate otrov
  • Ne pritiskajte mesto ugriza, ne stavljajte led na ujed, ne previjajte ugrizeni ekstremitet, ne uzimajte (ili dajte) lekove protiv bolova −osim paracetamola, ne koristite alkohol
  • Uputite se u bolnicu, pošto ste uočili sve gore navedeno. Imajte na umu da su ova uputstva ista za slučaj kada je vaš ljubimac žrtva ujeda: pokušajte da ih sledite i odvedite ga do veterinara

Važno je znati

Zmije su aktivne tokom celog dana. Međutim, poskok ne voli visoke temperature, pa su u letnjim mesecima aktivne noću. U slučaju susreta sa čovekom, zmije ostaju nepomične kako ne bi bile primećene. Ako osete da su primećeni, prvo će pokušati da pobegnu što je pre moguće, u slučaju da osete preteće prisustvo toliko blizu da ne mogu da napuste glasno sikću (izdaju karakterističan zvuk), sklupčaju se u odbrambenom položaju i pripremiti se da ujede.

Pre leta, međutim, stvari su drugačije: konkretno u proleće, zmije se ne povlače tako lako, lakše napadaju ako ih uznemiravaju/plaše, a njihov otrov je otrovniji nego u drugim periodima godine.

Prema ELSTAT-u, od 2000. do 2014. šestoro ljudi je umrlo od ujeda zmija u Grčkoj, i to zbog lošeg zdravlja.

Foto:Shutterstock/Ethan Daniels

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare