8. Jula 2024.

Na “Kopa” nema produžetaka – da li bi EURO mogao tim putem?

Aktuelni kontinentalni šampionati na evropskom i američkom tlu razlikuju se u jednom veoma važnom detalju fudbalskih pravila.

Na Evropskom prvenstvu, kao što je poznato, od nokaut faze igraju se produžeci od 30 minuta (dva puta po 15) u slučaju nerešenog ishoda u 90. minuta.

U slučaju da pobednik nije rešen ni nakon dodatnog vremena, pristupa se izvođenju jedanaesteraca.

Pravilnik UEFA za EURO je nepromenjen već dugi niz ciklusa i produžeci su tradicionalno, shodno propisima, sastavni deo turnira.

Na drugom kontinentu, u okviru CONMEBOL organizacije, vladaju drugačija pravila – na aktuelnom Kopa Amerika u SAD odmah nakon regularnog vremena pristupa se izvođenju jedanaesteraca.

Za mnoge ljubitelje fudbala to je bolje rešenje nego produžeci pa jedanaesterci, jer donosi atraktivnost bez praznog hoda koji obično gledamo u dodatnih pola sata. 

Razlog  su, prosto, pravila krovne organizacije Amerike kada je u pitanju najjače kontinentalno takmičenje i ona nalažu da ekipe šutiraju penale u slučaju nerešenog ishoda odmah posle regularnih 90. minuta.

To je slučaj za četvrtfinale, polufinale, kao i za meč koji odlučuje o trećem mestu.

Za finale, opet, važe drugačija pravila – u meču za trofej se igraju produžeci u slučaju nerešenog ishoda nakon 90 minuta.

Brazil je prethodne noći bio “žrtva” takvog pravila jer je od 75. minuta igrao sa igračem više, ali je imao samo 15 minuta, umesto 45, da iskoristi brojčanu prednost, što na kraju nije uspeo, pa je kapitulirao u penal seriji sa Urugvajem.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare