8. Jula 2024.

Izbori završeni u Francuskoj, haos tek počeo: Jedni prijete, drugi se “srame”, na ulicama sukobi

Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj doneo je velika iznenađenja. Savez levičarskih stranaka osvojio je najviše mandata u Nacionalnoj skupštini, a krajnja desnica i Marin Le Pen doživeli su poraz.

Ovo su zvanični rezultati (Parlament ima 577 mesta, 289 potrebno za većinu):

  1. Novi narodni front (NFP) 182 mandata
  2. Savez za Republiku (Makron) 163 mandata
  3. Nacionalno okupljanje (RN) 143 mandata
Peskov: Promena u preferencijama francuskih birača u interesu Rusije

Jasno je da postoji promena u preferencijama francuskih birača, izjavio je danas predstavnik za štampu ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, komentarišući rezultate izbora u Francuskoj i dodao da je ta promena u interesu Rusije.

“Očigledno je da postoji pomak u preferencijama francuskih birača, a taj odnos je zaista teško predvidljiv”, rekao je Peskov novinarima nakon što je juče održan drugi krug opštih izbora u Francuskoj, prenela je agencija RIA Novosti.

On je dodao da je Francuska veoma važna zemlja na evropskom kontinentu, tako da Rusiju sve što se tamo dešava interesuje.

Volodin o Makronu: “Slična sudbina čeka i druge evropske lidere”

Predsedavajući Parlamenta Rusije Vjačeslav Volodin komentirao je rezultate izbora u Francuskoj te je rekao kako će, poput Makrona, slična sudbina dočekati i druge evropske lidere, prenosi Klix.ba

Koalicija aktuelnog predsednika osvojila je drugo mesto na izborima, a Volodin je naglasio kako je Makronov poraz na izborima znak i za druge lidere u Evropi da mogu doživeti sličnu sudbinu.

“Slična sudbina čeka sve sadašnje evropske lidere i Sjedinjene Američke Države. Oni su uključeni u mešanje u suverena pitanja drugih država dok njihovi građani zahtevaju da se pozabave unutrašnjim problemima i razvijanju nacionalne ekonomije”, rekao je Volodin.

Takođe, naglasio je kako su u Francuskoj viđeni brojni politički trikovi.

“Francuzi su bili spremni da glasaju za bilo koga. Politički trikovi i smene kandidata nisu pomogli”, poručio je ruski zvaničnik.

Pet scenarija pred Francuzima: Jedan od njih velika kriza

Nakon što je u drugom krugu vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj levičarski blok osvojio najviše mandata, ali nedovoljno da sam formira vlast, za sada je nejasno kako će se formirati nova parlamentarna većina u Nacionalnoj skupštini.

Analitičari navode pet mogućih postizbornih scenarija, s obzirom na to da je levičarski Novi narodni front (NFP) najveća politička snaga u novoj Nacionalnoj skupštini sa 182 poslanika, ali daleko od apsolutne većine, prenosi BFM TV.

Makron izbegao poraz, ali… Šta dalje sledi?

Sa svojom koalicijom koja je po glasanju u nedelju došla na drugu poziciju ispred krajnje desnice, predsednik Emanuel Makron je izbegao poraz očekivan na prevremenim parlamentarnim izborima.

Međutim, budućnost obećava da će biti komplikovana za njega i na domaćoj sceni i na međunarodnoj.

Tusk: U Parizu oduševljenje, u Moskvi razočaranje, u Kijevu olakšanje

Atal najavio da će danas ponuditi ostavku

Francuski premijer Gabrijel Atal izjavio je da će danas ponuditi ostavku predsedniku Emanuelu Makronu, nakon što je njihova centristička koalicija ”Zajedno” zauzela drugo mesto u juče održanom drugom krugu parlamentarnih izbora.

Istakao je da će vršiti funkciju premijera dok ”dužnost to zahteva”, prenosi Rojters.

Melanšon: Makron da prizna poraz, Atal mora da ode

Lider levičarske koalicije Novi narodni Front Žan-Luk Melanšon, koja vodi na parlamentarnim izborima u Francuskoj, izjavio je  da francuski predsednik Emanuel Makron mora da prizna poraz.

”Makron mora da prizna poraz. Ima dužnost da pozove našu koaliciju da formira vladu”, rekao je Melanšon.

On je istakao da je ”Makronov poraz definitivno potvrđen”, dodajući da premijer Francuske Gabrijel Atal mora da napusti tu funkciju, prenosi Figaro.

marin Le Pen: Plima se diže, naša pobeda se samo odlaže

Francuski predsednik Emanuel Makron nalazi se u neodrživoj situaciji, izjavila je Marin le Pen iz francuske krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN), nakon što je levičarski savez neočekivano osvojio najviše mesta u parlamentu na izborima prema izbornim anketama.

Marin Le Pen, koja namerava da se kandiduje za predsednika 2027. godine, rekla je da će se uspon njene stranke na vlast nastaviti. Rekla je: 

“Plima se diže. Ovog puta nije dovoljno visoko, ali nastavlja da raste i naša pobeda se samo odlaže”.

Lider Nacionalne skupštine Džordan Bardela nazvao je saradnju levice i Makrona protiv RN “sramnim savezom” koji će paralizovati Francusku.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare