7. Jula 2024.

Vitamin C pomaže u stimulaciji kolagena! Imamo listu namirnica.

Ljeti je zaštita kože od sunca ključna, a vitamin C, ili askorbinska kiselina, je neophodan za to.

Otkriven od strane mađarskog naučnika Alberta Szent-Györgya 1930-ih, ovaj mikronutrijent je vitalan za zdravlje kože. Bori se protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje kože i podržava proizvodnju kolagena, održavajući kožu čvrstom, zategnutom i elastičnom.

Kako osigurati dovoljan unos vitamina C? Preporučena dnevna doza je 75 mg za žene i 90 mg za muškarce. Nutricionisti sugerišu da je uvijek bolje unositi vitamin C kroz zdravu i uravnoteženu ishranu.

C vitamin
@streetstyle_belgrade

Evo 10 namirnica bogatih vitaminom C koje možeš svakodnevno konzumirati i poboljšati zdravlje svoje kože.

Ljute paprike

Ljuta paprika je prava bomba vitamina C: 100 grama ovog povrća daje oko 229 mg. Osim toga, sadrži i značajnu dozu vitamina A, koji djeluje protiv starenja kože. Isjeckaj ih sirove na tjesteninu, meso, ribu ili salate.

Guava

Ovo egzotično voće, koje raste u tropskim područjima, na vrhu je liste namirnica najbogatijih vitaminom C: 100 grama guave sadrži oko 228 mg. Osim toga, ovo supervoće je bogato polifenolima i karotenoidima, što ga čini snažnim antioksidansom, protuupalnim, antivirusnim i antibakterijskim.

Crna ribizla i ostalo bobičasto voće

Bobičasto voće, posebno crna ribizla sa oko 180 mg vitamina C na 100 grama, obiluje ovim esencijalnim nutrijentom. Uključi ih u svoju dnevnu rutinu miješajući ih u jutarnji smoothie, grčki jogurt ili kao hranjivu užinu.

ovsena kaša
Freepik

Crvene i žute paprike

Crvene i žute paprike su odličan izvor vitamina C, koje sadrže oko 166 mg na 100 grama. Najbolje ih je konzumirati sirove – nareži ih na kockice da dodaš ukusnu hrskavost salatama ili ih nareži na trakice za umakanje u humus na primjer.

Kelj

Kelj je omiljeno zeleno povrće među onima koji vode računa o zdravlju. Prepun vitamina C, sadrži 120 mg na 100 grama. Možeš ga koristiti u salatama, sokovima ili kao dodatak za omiljeni smoothie.

Kivi

Kivi je izuzetan izvor vitamina C, sa oko 85 mg na 100 grama. Osim vitamina C, kivi sadrži vitamin E, kalcijum i kalijum. Njegova optimalna mješavina topivih i nerastvorljivih vlakana, uz enzime, podstiče i zdravu probavu što je odlično za održavanje opšteg zdravlja.

Narandže i ostalo citrusno voće

Narandže su često prvo voće koje nam padne na pamet kada pomislimo na vitamin C. Prosječna narandža sadrži oko 75 mg vitamina C, dok pola grejpa nudi oko 39 mg. Svježi sokovi od citrusa su odličan izvor vitamina C, ali ih je najbolje konzumirati odmah nakon pripreme kako bi se spriječila oksidacija vitamina C.

Brokula

Brokula je bogata vitaminom C, nudeći oko 89 mg po 100 grama. Možeš je probati sirovu u salatama ili kuvanu na pari s malo morske soli. Uz dodatak ekstra djevičanskog maslinovog ulja i limuna, brokula je pravi izvor zdravlja.

Jagode

Jedna šoljica jagoda sadrži oko 49 mg vitamina C. Uključi ih kao dodatak u grčki jogurt, izmiješaj ih u smoothie, dodaj u salate ili ih prosto konzumiraj bez ičeg sirove i obezbijedi sebi dnevnu dozu zdravlja.

c vitamin
Foto: Freepik

Prokulice

Prokulice su bogate hranljivim sastojcima koji pogoduju koži, uključujući beta-karoten, vitamine A, E i C. Samo 100 grama prokulica sadrži oko 85 mg vitamina C. Probaj ih sirove u salatama ili prelivene s nekoliko komadića parmezana za zdravu kožu.

Koje su prednosti Vitamina C?

  • Snažno antioksidativno djelovanje: Sprečava starenje stanica.
  • Jača imuni sistem: Štiti od sezonskih bolesti.
  • Pomaže apsorpciju željeza: Doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca.
  • Zdravlje kardiovaskularnog sistema: Štiti kapilare.
  • Održava zdravo vezivno tkivo: Ubrzava zacjeljivanje rana.
  • Podržava nervni sistem: Učestvuje u sintezi neurotransmitera i hormona.

Unošenjem ovih namirnica u ishranu, ne samo da ćemo poboljšati zdravlje kože, već i cijelog tijela.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare