7. Jula 2024.

Ove četiri vrste hrane i pića intenzivno povećavaju struk

Smanjenje struka jedan je od najvećih izazova kada pokušavate da smršate, međutim, određene namirnice mogu vam dati odmor.

Kako starimo, naš srednji deo je deo tela koji je najskloniji ekspanziji, bez obzira šta jedemo. Ovo je posebno tačno ako ne pazite šta jedete. Zanimljivo je da se masnoća koja se nalazi u našem struku i predelu stomaka smatra “aktivnom masnoćom” i izaziva oslobađanje hormona koji otežavaju gubitak težine i bolje rezultate u struku.

Još je frustrirajuće kada vežbate područja koja ciljaju vaš struk i vidite rezultate svuda osim struka. Međutim, postoje stvari koje možete da uradite da biste izbegli povećanje struka i sprečili da masnoća prevagne na vašem stomaku.

Jedna od njih je izbegavanje sledećih vrsta hrane:

Brza hrana

Brza hrana je svuda, jeftina je i ukusna. Važno razviti bolje izbore u ishrani kako biste sprečili da brza hrana doprinese povećanju obima vašeg struka. Nažalost, ova hrana je često prepuna loših masti, dodatih šećera i praznih kalorija, što ih čini glavnim uzrocima debljanja.

Slatka pića

Slatka pića poput gaziranih pića, energetskih napitaka i voćnih sokova su još jedan glavni faktor u proširenju struka. Ova pića su poznata po tome što su bogata šećerom i nemaju nutritivnu vrednost, što dovodi do nagomilavanja više masti na stomaku. U letnjoj sezoni teško je kloniti se slatkih napitaka jer mogu da se osećaju kao da vam gase žeđ, ali nemojte time sabotirati napredak u mršavljenju jer su ova pića prepuna kalorija i ogromnih količina šećera.

Alkohol

Alkohol je jedan od glavnih krivaca kada je u pitanju veliki struk odnosno stomak. Stručnjaci kažu da alkoholna pića često nemaju kritične hranljive materije i da su visokokalorična. Alkohol takođe može otežati telu da adekvatno metabolizuje masti, što povećava količinu masti uskladištene u stomaku. Važno je da sve konzumirate umereno i da vodite zdrav način života ako zaista želite da smanjite struk.

Biljna ulja

Biljna ulja mogu zvučati bezopasno, međutim, nutricionisti upozoravaju na mnoga biljna ulja jer mogu sprečiti da postignete svoje ciljeve gubitka težine. Biljna ulja mogu biti inflamatorna zbog neravnoteže između omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Iako su obe vrste neophodne za zdravlje, tipična zapadnjačka ishrana sadrži prekomernu količinu omega-6 masnih kiselina, koje se prvenstveno nalaze u biljnim uljima kao što su kukuruzno, sojino i suncokretovo ulje. Kada konzumirate puno omega-6 masnih kiselina, vaše telo može proizvesti više proinflamatornih molekula u vašem telu. Iz tog razloga, važno je umesto toga dati prednost zdravim mastima.

Foto: Billion Photos/Shutterstock

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare