7. Jula 2024.

Malver razotkrio mrežu pedofila

Hiljade pedofila koji preuzimaju i dele sadržaj o seksualnom zlostavljanju dece (CSAM) moglo bi biti identifikovano zahvaljujući logovima malvera za krađu informacija koji su procurili na dark vebu.

Ove podatke analizirala je Insikt grupa kompanije Recorded Future, koja je objavila izveštaj u kome je objasnila kako su identifikovali 3.324 jedinstvena naloga koji su pristupali ilegalnim portalima poznatim po distribuciji CSAM-a.

Koristeći ukradene podatke, analitičari su mogli da prate te naloge do korisničkih imena na različitim platformama, da dođu do njihovih IP adresa, pa čak i informacija o sistemima.

Ove informacije koje je prikupila Insikt grupa podeljene su sa policijom kako bi se razotkrio identitet ovih osoba.

Malveri koji kradu informacije sa zaraženih sistema,, kao što su Redline, Raccoon i Vidar, prikupljaju lozinke, istoriju i kolačiće pregledača, podatke o automatskom popunjavanju, informacije o novčaniku za kriptovalute, snimke ekrana i sistemske informacije.

Prikupljene informacije se zatim pakuju u arhivu koja se zove “!log”, koja se šalje na servere napadača koji mogu da iskoriste ukradene lozinke za hakovanje i drugih naloga žrtve, za napade na kompanije ili da ih prodaju drugim sajber kriminalcima na mračnom vebu, Telegramu i drugim platformama.

Ova vrsta malvera obično se distribuira preko piratskog softvera, oglasa i lažnih ažuriranja. Oni mogu izvlačiti podatke iz zaraženih sistema tokom dužeg perioda, a da žrtva to ne primeti.

Ovo uključuje i pedofile, tako da je bez njihovog znanja moguće otkriti sve njihove lozinke, i to za onlajn bankarstvo, email i druge naloge, kao i lozinke naloga koje koriste za pristup CSAM sajtovima za koje je potrebna registracija.

Analitičari Insikta su analizirali logove iz perioda od februara 2021. do februara 2024. da identifikuju pedofile, korisnike dvadeset poznatih pedofilskih sajtova. Istraživači su uspeli da povežu vlasnike CSAM naloga sa njihovim drugim onlajn nalozima. Tako su došli do tri osobe koje su povezane sa pedofilijom.

Insinktova analiza ukazuje na potencijal podataka koje kradu ovakvi malveri u pomoći agencijama za sprovođenje zakona koje pomoću njih mogu ući u trag pedofilima i na kraju ih krivično goniti.

Foto: Shutterstock/Pungu x

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare