6. Jula 2024.

Da li se sunčanjem tope masne naslage?

Šta se dešava ako se znojimo dok se sunčamo? Dve stvari proizilaze iz znojenja tokom sunčanja – regulacija toplote i usporen metabolizam

Ljudi su, kao i svi sisari, toplokrvni, što znači da sami regulišu svoju telesnu temperaturu.

Kada vaše telo oseti da se nalazi u okruženju koje je previše toplo ili hladno, ono preduzima mere da reguliše sopstvenu temperaturu – drhtanje u hladnim sredinama ili znojenje u toplim.

Druge fizičke reakcije na visoke temperature mogu uključivati opuštanje mišića i smanjenje brzine metabolizma.

Bazalni metabolizam

Metabolizam je proces kojim telo pretvara hranu u energiju i snabdeva ćelije tom energijom.

Ova energija može doći ili iz obroka ili iz rezervi uskladištenih u telu kao masti, piše Livestrong.

Količina energije koja vam je potrebna zavisi od vašeg nivoa fizičke aktivnosti. Ali telo koje se odmara i dalje zahteva minimalan nivo energije za održavanje osnovnih telesnih funkcija – ovo je poznato kao bazalni metabolizam ili BMR.

Kada je telo toplo i miruje, BMR opada, što znači da je vašem telu potrebno manje kalorija da bi nastavilo da funkcioniše. A pošto sunčanje podrazumeva nepomično ležanje na suncu ili u solarijumu, potrebno je vrlo malo energije. Drugim rečima, ležanje na suncu ne sagoreva mnogo kalorija.

Sunčanje samo sagoreva kalorije u opštem smislu da ‌sve‌ sagoreva kalorije. Vaše telo sagoreva čak i malu količinu kalorija jednostavnim disanjem, varenjem hrane i spavanjem.

Ima nekog efekta

Dok sedenje na suncu ne sagoreva kalorije, postoje naučni dokazi da izlaganje sunčevoj svetlosti može pomoći vašem telu da sagoreva više masti.

Istraživanja su pokazala da talasne dužine sunčeve svetlosti pomažu u smanjenju belih masnih ćelija koje se nalaze neposredno ispod površine kože.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare