Sa oko 92% vode po porciji, lubenica je bez sumnje jedna od najosvežavajućih i najhidratantnijih letnjih poslastica i prava poslastica.
Većina ljudi pojede sočnu sredinu i odbaci koru lubenice, pod pretpostavkom da tvrda spoljašnjost nije jestiva. Međutim, ispostavilo se da kora lubenice zapravo ima brojne zdravstvene prednosti i veoma je ukusna.
“Verovali ili ne, koru lubenice zapravo možete i treba da jedete”, kaže američka nutricionistkinja Brena Volas.
Ustvari, kore lubenice se koriste još od starog Egipta, kaže američka nutricionistkinja Ela Davar. Pored toga, sa porastom svesti o održivosti životne sredine i pokretom “nula otpada”, ona kaže da je potrošnja kore sve rasprostranjenija.
“U kulinarstvu je sve više ideja kako da iskoristite sve od povrća, da ništa ili što manje bacite, poput vrhova šargarepe, listova cvekle, semena papaje i kore lubenice”, kaže Davar.
Jedna stvar na koju treba obratiti pažnju pre konzumiranja je kvalitet proizvoda. Davar preporučuje organski uzgojeno voće koje nije tretirano herbicidima ili pesticidima.
Prednosti kore lubenice
Ako voće ispunjava standarde kvaliteta, Volas kaže da su beli i zeleni delovi lubenice zapravo bogati hranljivim materijama poput magnezijuma i kalijuma i imaju brojne prednosti.
Ona je dobar izvor vlakana
Beli deo kore je dobar izvor vlakana, koja pomažu u varenju, kaže Davar. Ishrana bogata vlaknima može poboljšati zdravlje creva i pomoći u regulisanju nivoa holesterola i šećera u krvi.
Pošto kore sadrže manje šećera i više vlakana od same lubenice, kada se jedu zajedno, pomažu u usporavanju apsorpcije šećera u crevima, objašnjava Davar. Ovo pomaže u sprečavanju iznenadnih skokova šećera u krvi.
Sadrži korisne aminokiseline
“Kora je takođe dom za prirodnu aminokiselinu koja se zove L-citrulin. Pokazalo se da citrulin pomaže u snižavanju krvnog pritiska kod odraslih osoba sa hipertenzijom, kao i da poboljšava sportske performanse”, kaže Volas.
Bubrezi pretvaraju ovu neesencijalnu aminokiselinu u drugu aminokiselinu, nazvanu L-arginin, kao i u hemikaliju zvanu azot oksid, objašnjava Davar.
“Azot oksid pomaže širenju vena i arterija, omogućavajući bolji dotok krvi u srce i mišiće”, kaže Volas.
Načini upotrebe kore lubenice
“Slično kao kod krastavca, koru lubenice možemo kiseliti. Ali za one koji ne vole kiselkast ukus ili ukus kiselih krastavaca, preporučuje da se kora umeša u smuti ili da se doda u sok”, kaže Volas.
Da bi se napravio osvežavajući napitak od kore lubenice, Davar predlaže mešanje jagoda, leda i limunovog soka sa jednom ili dve kriške lubenice (sa korom, naravno). Dodavanje meda i đumbira je trik da sve bude ukusnije.
Rendanje kore u letnje salate i salse ili dodavanje u ražnjiće za roštilj takođe su super kreativni načini korišćenja kore lubenice.