2. Jula 2024.

Lubenica je omiljeno voće, ali ova grupa ljudi mora da je jede oprezno

Lubenica, voće koje je simbol leta i osveženja, oduvek je bila omiljena među ljubiteljima letnjih plodova.

Sa svojim sočnim crvenim mesom i osvežavajućim ukusom, lubenica nije samo ukusno voće (odnosno povrće) već je prava poslastica koja donosi olakšanje tokom vrelih letnjih dana.

Ona j, čak i jedna od pet namirnica koje se preporučuju ženama preko 40 godina za lepši ten. Bez obzira na to da li je jedete u dvorištu, na plaži ili na pikniku, lubenica je nezaobilazna u letnjem meniju, naravno, ako umete da odaberete onu slatku.

Jedan od razloga zašto je lubenica tako osvežavajuća tokom vrelih letnjih dana jeste to što ima oko 92 odsto vode. Ovo čini lubenicu odličnim izborom za hidrataciju, posebno tokom toplih letnjih meseci. Takođe je bogata vitaminima A, C i B6, što je čini nutritivno vrednom.

Lubenica je idealna za one koji paze na unos kalorija. U 100 grama lubenice nalazi se samo oko 30 kalorija. Pored niske kalorijske vrednosti, lubenica je bogata vlaknima, koja pomažu u održavanju osećaja sitosti.

Upozorenje za ljubitelje lubenice

Iako su retki oni koji mogu da odole lubenici, za ljude s hroničnom bolešću bubrega oprez je neophodan. Prema studiji slučaja objavljenoj u Annals of Internal Medicine: Clinical Cases, analizirana su tri pacijenta koji su doživeli ozbiljne zdravstvene probleme nakon što su jeli previše lubenice. Hronična bolest bubrega smanjuje sposobnost tog organa da efikasno filtrira višak kalijuma iz krvi, što može dovesti do hiperkalemije, stanja s previše kalijuma u organizmu.

Kalijum: Blagoslov i opasnost u lubenici

Lubenica je voće koje se sastoji uglavnom od vode, ali je takođe bogata vitaminima i mineralima, posebno kalijumom. Jedna kriška lubenice od oko 300 grama može da sadrži oko 320 miligrama kalijuma, što je velik deo preporučenog dnevnog unosa. Kalijum je ključan za normalno funkcionisanje nervnog sistema i održavanje optimalnog krvnog pritiska.

Duga istorija

Iako je danas simbol leta, lubenica ima bogatu istoriju koja seže daleko u prošlost. Potiče iz Južne Afrike i egipatska piramida iz 27. veka pre nove ere pruža dokaze o njenom uzgoju. Prvobitno je bila gorkog ukusa, a kroz vekove su selekcijom uzgajivači stvorili sočnu, slatku varijantu koju danas poznajemo i volimo.

Uživanje s merom je ključno

Dok lubenica može biti osvežavajuća poslastica tokom vrelih letnjih dana, za osobe s hroničnom bolešću bubrega važno je ograničiti unos kako bi se izbegle potencijalne zdravstvene komplikacije. Konsultacija s lekarom i praćenje unosa kalijuma mogu pomoći u održavanju zdravlja i uživanju u letnjim radostima bez rizika.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare