Brauni je čuveni desert, mnogima i najomiljeniji, koji je savršen u bilo koje doba godine. Jedina razlika je što uz ove ljetnje dane, možete “nadograditi” recept i savršeni ukus ovog čokoladnog kolača sa kuglom sladoleda po vašem izboru.
Sastojci za brauni:
- 300 g čokolade
- šolja istopljenog maslaca
- 2 jajeta
- šolja brašna
- šolja kakaoa u prahu
- pola šolje šećera u prahu
- kesica vanilin šečer
- malo soli
- malo brusnice ili suvog grožđa
Priprema braunija:
U činiju za mućenje sipajte istopljeni puter i dodajte šećer.
Miješajte i dodajte vanilin šećer i jaja.
Istopite polovinu čokolade i dodajte u činiju.
Sjedinite sve sastojke.
Dok miješate, dodajte brašno postepeno, zatim kakao i so.
Ostatak čokolade dodajte u smjesu i pomiješajte. Po želji, možete umjesto ove čokolade dodati belu čokoladu.
Ukoliko želite, sada u smesu možete dodati i malo suvog grožđa ili brusnice ili to sačuvajte za dekoraciju kasnije.
Ubacite u posudu, obložena sa papirom za pečenje.
Pecite brauni 15 minuta na 200 stepeni, tačnije, dok ne očvrsne korica.
Isjecite brauni i servirajte uz kuglu sladoleda, prenosi ona.rs.
Nezavisne.com