Ove godine učestvovalo je oko 30 ljudi iz različitih dijelova svijeta, uključujući Veliku Britaniju, Holandiju i Sjedinjene Američke Države.
Na Svetskom prvenstvu u ovoj neobičnoj disciplini, koje je prethodnog vikenda održano na farmi jabukovače u Vejtonu kod engleskog grada Bridporta, postavljen je novi rekord u potrošnji sirove koprive.
![](https://www.b92.net/data/images/2024-06-27/40232_profimedia-0885045489_iff.jpg?t=1719471040)
Tom Viler iz Londona pojeo je 25,4 metra sirovih listova stabljike koprive, čime je oborio prethodni rekord potrošnje koprive od 19,5 metara.
Branilac titule u ženskoj konkurenciji Bet Hodžis zadržala je titulu pojevši 19,5 metara listova koprive, oborivši sopstveni rekord u potrošnji bodljikave biljke iz prošle godine za 1,2 metra.
![](https://bigportal.ba/wp-content/uploads/2024/06/image-31.png)
Svetsko prvenstvo u jedenju koprive održava se od osamdesetih godina prošlog veka. U početku je takmičenje održano u gostionici Bottle Inn u Maršvudu, ali je nakon zatvaranja gostionice prebačeno na Dorset Nectar Cider Farm u Vejtaunu.
![](https://www.b92.net/data/images/2024-06-27/40233_profimedia-0885045215_iff.jpg?t=1719471058)
Koprive i jabukovača
Na Svetskom prvenstvu ove godine učestvovalo je oko 30 ljudi iz različitih delova sveta, uključujući Veliku Britaniju, Holandiju i Sjedinjene Američke Države.
Stabljike koprive se sakupljaju i seku na komade od 2 stope ili 61 centimetar. Takmičarima se daje jabukovača da piju dok gule listove koprive sa stabljike, ili mogu umočiti svoj zeleni obrok u njega pre nego što ga stave u usta.
Jabukovača navodno olakšava gutanje zelenih listova, ali i ublažava peckanje u ustima uzrokovano konzumacijom koprive.
![](https://www.b92.net/data/images/2024-06-27/40236_profimedia-0885045395_iff.jpg?t=1719471088)
Pobednik takmičenja je onaj ko pojede najviše koprive za 30 minuta.
Kako izgleda kada se ljudi takmiče u brzinom jedenju koprive, pogledajte u videu koji sledi.
B92.