Nova studija je pokazala da je niskokalorični zaslađivač ksilitol štetan.
Naime, niskokalorični zaslađivač ksilitol, koji se koristi u mnogim namirnicama sa smanjenim sadržajem šećera i potrošačkim proizvodima kao što su žvakaće gume i pasta za zube, može biti povezan sa skoro udvostručenim rizikom od srčanog udara, moždanog udara i smrti kod ljudi koji konzumiraju najviše količine zaslađivač, pokazala je nova studija.
Istraživači Klivlendske klinike, predvođeni kardiologom Stenlijem Hejzenom, potvrdili su povezanost visokog nivoa cirkulišućeg ksilitola sa povećanim trogodišnjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti analizom više od 3.000 pacijenata u SAD i Evropi. Nalazi su objavljeni u European Heart Journal.
U pretkliničkim ispitivanjima, otkrili su da ksilitol izaziva zgrušavanje trombocita i povećava rizik od tromboze. Istraživači su pratili i aktivnost trombocita kod ljudi koji su uzimali piće zaslađeno ksilitolom u poređenju sa pićem zaslađenim glukozom i zaključili da se sposobnost zgrušavanja značajno povećala odmah nakon uzimanja ksilitola, ali ne i glukoze – piše HINA.
Šta je ksilitol i gde se koristi?
Sladak poput šećera sa manje od polovine kalorija, ksilitol se često koristi u žvakama bez šećera, osveživačima daha, pastama za zube, vodi za ispiranje usta, sirupu za kašalj i vitaminima za žvakanje. Često se u većim količinama dodaje u slatkiše, pekarske proizvode, mešavine za kolače, roštilj sosove, kečap, puter od kikirikija, pudinge, sirup za palačinke…
Ksilitol je šećerni alkohol, ugljeni hidrat koji se prirodno nalazi u hrani kao što su karfiol, patlidžan, zelena salata, pečurke, spanać, šljive, maline i jagode. Međutim, količina ksilitola koja se nalazi u takvim prirodnim izvorima je mala.
U novoj studiji koja se fokusirala na ksilitol, rezultati su bili slični – ljudi sa najvišim nivoima ksilitola imali su skoro duplo veći rizik od srčanog udara, moždanog udara i smrti u poređenju sa onima sa najnižim nivoima.
Postoji receptor na trombocitima, koji još uvek nije u potpunosti shvaćen, koji prepoznaje ovaj molekul i signalizira trombocitu da se zgruša. Iako naši receptori ukusa ne mogu da razlikuju strukturu šećera i ovih zaslađivača, trombociti očigledno mogu – rekao je vodeći istraživač kardiolog Stenli Hejzen.
Svetska zdravstvena organizacija je 2023. godine savetovala potrošače da izbegavaju veštačke zaslađivače kada pokušavaju da izgube težinu i pozvala na dodatna istraživanja o dugotrajnoj toksičnosti niskokaloričnih zaslađivača i zaslađivača bez kalorija.
Isti istraživači su 2023. godine pronašli slične rezultate za još jedan niskokalorični zaslađivač zvan eritritol, koji se koristi kao dodatni šećer u steviji i keto proizvodima sa smanjenim sadržajem šećera, piše CNN.
“Kada neko ima srčani udar, dajemo mu aspirin ili lekove poput klopidogrela ili Plaviksa da sprečimo aktivnost trombocita. Čini se da ovi šećerni alkoholi povećavaju aktivnost trombocita, što je zabrinjavajuće”, rekao je jedan od istraživača.